Vad ska ingå i en översiktsplan?

Innehållsförteckning

Vad ska ingå i en översiktsplan?

Vad ska ingå i en översiktsplan?

En översiktsplan ska ange såväl en långsiktig och övergripande utvecklingsstrategi som grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden. Översiktsplanen ska visa hur kommunen tänker ta hänsyn till allmänna intressen samt hur riksintressen ska tillgodoses och hur miljökvalitetsnormer ska följas.

Hur länge gäller en kommuns översiktsplan?

2 § Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. 2. hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Planen är inte bindande.

Vem upprättar en översiktsplan?

Kommunen. Upprättar och ändrar översiktsplanen i samråd med bl. a. länsstyrelsen, grannkommuner och medborgare.

Vad reglerar översiktsplanen?

Översiktsplanen innehåller bland annat information om hur kommunen vill utveckla stads- och landsbygd, vilka områden som är lämpliga att bebygga, och vilka områden som av olika anledningar inte är lämpliga att bebygga. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande, men vägledande i detaljplanering och bygglov.

Hur ofta uppdateras översiktsplan?

En ny planeringsstrategi var fjärde år Syftet är att gällande översiktsplan ska hållas aktuell och uppdateras vid behov. Om kommunfullmäktige kommer fram till att planen inte är tillräckligt aktuell, så påbörjar vi en ny process enligt ovan.

Vad menas med översiktsplaner?

Översiktsplanen är ett dokument som dels ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön i kommunen, dels vägleda konkreta beslut om bebyggelse, mark- och vattenanvändning. Den ska vara både strategisk och vägledande.

Hur tas en översiktsplan fram?

I plan- och bygglagen finns bestämmelser om vad som ska redovisas i översiktsplanen och hur processen att ta fram eller ändra en översiktsplan ska genomföras. ... Översiktsplanen behöver ingå i en kontinuerlig process där mål och strategier successivt stäms av mot det som händer i kommunen.

Vad är syftet med en översiktsplan?

Översiktsplanen är kommunens avsiktsförklaring om hur den fysiska miljön bör användas, utvecklas och bevaras. Den är därmed ett viktigt politiskt måldokument. Planen ska både vara strategisk och vägledande för beslut i plan- och lovärenden.

Relaterade inlägg: