Vad betyder Heby?

Innehållsförteckning

Vad betyder Heby?

Vad betyder Heby?

Heby är en tätort i Uppland och centralort i Heby kommun i Uppsala län. Någon kyrkby har aldrig funnits i Västerlövsta socken. Däremot anlades järnvägsstationen på Heby ägor i anslutning till kyrkan, och när sedan stationssamhället växte fram kom det att växa upp runt kyrkan.

När bytte Heby kommun län?

I samband med 1998 års val anordnades en folkomröstning i Heby. Medborgarna hade att ta ställning till vilket län Heby kommun skulle tillhöra i framtiden. Resultatet av folkomröstningen blev att 57,7 % av de röstande valde alternativet Uppsala län och 39,9 % alternativet Västmanlands län.

Hur många bor i Huddunge?

Huddunge
Huddunge
småort
Area33 hektar (2015)
Folkmängd97 (2015)
Befolkningstäthet2,939 inv./hektar

När bytte Heby län?

De näringspolitiska faktorerna samt befolkningens och kommunens önskan att byta län talar, enligt Kammarkollegiet, således för en ändring av läns- och landstingsgränsen för den del av Västmanlands läns landsting som utgörs av Heby kommun. I april 2001 avslog regeringen Heby kommuns länsbytesansökan.

Vilket landskap ligger Heby?

Heby
Heby
Tätort Centralort
LandSverige
LandskapUppland
LänUppsala län

När blev Heby Uppland?

Heby kommun bildades vid kommunreformen 1971 av Nora, Vittinge, Västerlövsta och Östervåla landskommuner. Fram till och med den 31 december 2006 låg kommunen i Västmanlands län, men överfördes från och med 1 januari 2007 till Uppsala län. Detta genomfördes enligt riksdagsbeslut den 30 november 2005.

Relaterade inlägg: