Hur fungerar det med dialys i hemmet?

Innehållsförteckning

Hur fungerar det med dialys i hemmet?

Hur fungerar det med dialys i hemmet?

Patienter som själva sköter sin dialys använder i stort sett samma utrustning som på sjukhuset, men kan sköta den själva. Ofta utför de som har bloddialys i hemmet sin behandling fyra till sju gånger i veckan.

Hur känner man sig efter dialys?

Hur du mår efter en dialysbehandling är olika för varje person och kan variera från gång till gång. Det är vanligt att känna sig trött en stund efter behandlingen. När du börjar få dialysbehandling har du ofta mått dåligt under en längre tid, eftersom njurarna inte har fungerat som de ska.

Vad består dialysvätska av?

Dialysvätskan består av en steril och kaliumfri saltlösning. Den innehåller en buffert för att upprätthålla en relativt konstant surhetsgrad i kroppen. Dialysvätskan innehåller också ett ämne som leder till osmos, där vatten dras från blodet till vätskan i bukhålan.

Vad är dialysvård?

Dialys är en behandling som innebär att man renar blodet från slaggprodukter och olika toxiska ämnen, avlägsnar överskottsvatten samt reglerar elektrolyter. Dialysbehandling ordineras vid svår njursvikt, uremi, som kan vara akut eller kronisk.

Kan man sluta med dialys?

Enligt Grefberg (2006) kan beslutet att avsluta dialysbehandling tas av patienten själv eller av läkaren i samråd med patient och/eller anhörig. Att diskutera vad som händer vid avslutad behandling, eller vad patienten vill göra ifall hon/han får ett försämrat medicinskt tillstånd är viktigt för patientens autonomi.

Vad händer om man inte får dialys?

När njurarna inte fungerar får patienten urinförgiftning (uremi), symtomen är då bland annat klåda, trötthet, andfåddhet och svullnad.

Hur är det att leva med njursvikt?

Det finns ingen behandling som gör att du blir helt frisk om du har kronisk njursvikt, utan njurarna blir långsamt sämre. Behandlingen som du får ska bromsa försämringen av njurarna. Behandlingen ska också lindra de symtom som njursvikten ger.

Vad är det för skillnad på hemodialys och peritonealdialys?

Det finns två olika sorters dialysbehandling – bloddialys (Hemodialys/HD) och påsdialys (Peritonealdialys/PD). Påsdialys skiljer sig från bloddialys genom att det blod som behandlas inte förs ut ur kroppen. Den renande vätskan förs i stället in i patientens bukhåla, och bukhinnan agerar som dialysmembran.

Relaterade inlägg: