Vad finns det för fördelar och nackdelar med konstgödsel?

Innehållsförteckning

Vad finns det för fördelar och nackdelar med konstgödsel?

Vad finns det för fördelar och nackdelar med konstgödsel?

Ensidig konstgödsling ger endast energi till växterna men förstör jorden och gör den på sikt till ett odlingsmedium. Redan idag använder t ex växthusodlare inte jord utan mineralull som de gödslar med näringslösning. Konstgödsel förstör miljön och ger mat med dåligt näringsvärde.

Vad är skillnaden mellan naturgödsel och konstgödsel?

Ofta utgår man från ursprunget till gödselmedlet och skiljer mellan naturgödsel och mineralgödsel. Naturgödsel eller organisk gödsel har sitt ursprung från levande växter eller djur och är för det mesta rester efter skörd eller gödsel från djur. ... Mineralgödsel kallas även handelsgödsel eller konstgödsel.

Vad gödslar bönder med?

Man skiljer på huvudkategorierna naturgödsel, som utgörs av bland annat djurspillning, benmjöl och kompost, och å andra sidan handelsgödsel (även kallat konstgödsel eller mineralgödsel), som består av industriellt behandlade mineraler. NPK är en typ av konstgödsel som är ett kväve-fosfor-kalium gödsel.

Hur framställer man konstgödsel?

Kvävekonstgödsel framställs nämligen genom att kvävgas, som finns passivt i luften och inte driver växthuseffekten, omvandlas till reaktivt kväve som det går att gödsla med, men som också ger upphov till lustgas. På så vis för alltså konstgödsel in “nytt” lustgasdrivande kväve i ekosystemen.

Relaterade inlägg: