Vad kommer hö ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer hö ifrån?

Vad kommer hö ifrån?

är torkat gräs som samlas i balar när det är tillräckligt torrt. är ett ideellt grovfoder till hästar då det har en hög torrsubstans.

Vad gör man hö av?

, vallfoder som torkats antingen helt färdigt ute på fältet eller inomhus i en skulltork efter förtorkning ute. Även hetluftstorkat vallfoder förekommer.

Vad innehåller ensilage?

Vid tillredning av ensilage är det vanligt att råvaran, som vanligen består av en blandning av olika vallväxter i samband med skörden finfördelas av en hack. Detta gör att ensilaget blir lättare att packa och att möjligheterna till syretillträde därigenom minimeras.

Hur ser hö ut?

: Höet ska lukta friskt. Det kan vara lite gult men fortfarande vara bra eftersom det beror på om det är soltorkat eller skulltorkat. Det får inte damma, inte lukta mögel, bränt eller gammal vind. Hösilage: Ju blötare hösilaget är desto mera syrligt ska det dofta.

Hur torrt måste hö vara?

Ju bättre väder med sol- vind och inte för mycket dagg på morgnar och kvällar så torkar höet olika fort. Så länge höet ligger ute och vädret är bra så torkar det bra! Ett som är helt torrt har ungefär 84 -88 procent torrsubstans i sig dvs fortfarande inte helt utan fukt i sig.

Vad står NDF för?

NDF. NDF är ett mått på mängden fibrer i ensilaget, det vill säga innehållet av cellulosa, hemicellulosa och lignin. NDF och dess sammansättning påverkar nedbrytningshastighet, fyllnadsvärde och hur mycket djuren faktiskt klarar av att äta av ensilaget.

Hur vet man om hö är dåligt?

Det är inte svårt att kontrollera mögel, men du måste känna till lukten och utseendet på gott för att känna igen dåligt hö. Mögligt kan se uttvättat ut, blekgult, nästan vitt eller blått. Bryt upp en bit av en bal, om du märker mycket damm och en gammal lukt från höet, har det troligen mögel.

Relaterade inlägg: