Vad gör man i Kåseberga?

Innehållsförteckning

Vad gör man i Kåseberga?

Vad gör man i Kåseberga?

Promenera upp till imponerande Ales stenar, fiska i det brusande havet, stoppa fötterna i sanden och njut av god mat nere i hamnen. Enbart i Kåseberga finns det massor att uppleva, men ännu fler spännande upptäckter finns att göra på Österlen.

Är de flesta av Ales stenar?

Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Den står 32 meter över havet på Kåsehuvud, med utsikt över den branta kusten och Bornholm. Flertalet stenar är av granit från Kåsebergaåsen, men stävstenarna och altarstenarna är av Hardebergasandsten.

När uppfördes Ales stenar?

Inte mindre än sju olika sådana analyser visar att skeppssättningen uppfördes någon gång under perioden 500–1000 e. Kr. Ales stenar förvaltas sedan januari 2015 av Statens fastighetsverk.

När byggdes Ales stenar?

Inte mindre än sju sådana analyser visar entydigt på att skeppssättningen uppfördes någon gång under perioden cirka 5 e. Kr. Detta ligger i linje med vad som framkommit om andra monumentala skeppssättningar, främst inom danskt område. Ny forskning visar att dessa framför allt uppfördes under 900-talet e.

Relaterade inlägg: