Finns i Lummelundagrottan?

Innehållsförteckning

Finns i Lummelundagrottan?

Finns i Lummelundagrottan?

Om grottan Lummelunda Grottan i Lummelunda är ett bra exempel på det. Under minst 20 000 år har vatten sipprat ner i berggrunden och gröpt ur de håligheter som vi idag kan besöka. I dagsläget har dryga 4 km grotta utforskats och kartlagts men nya delar upptäcks årligen av grottutforskare.

Vilka upptäckte Lummelundagrottan?

På 1950-talet offentliggjordes att tre tonårspojkar Lars Olsson, Örjan Håkansson och Percy Nilsson upptäckt Lummelundagrottan 1948 och själva undersökt den ett par år.

Hur har Lummelundagrottan på Gotland bildats?

Grottan är en så kallad karstgrotta som har bildats genom att vatten via smala sprickor har trängt ned i kalkberggrunden. Där ytvattnet har mött grundvattnet, har vattnet börjat att lösa upp kalken, och efter hand har allt längre och vidare underjordiska gångar skapats.

Hur varmt är det i Lummelundagrottan?

Ja, det är ca 8°C i grottan hela året. Ta med varm tröja eller jacka.

Hur djup är Lummelundagrottan?

Historia. År 1924 gjordes det första dokumenterade försöket att ta sig in i grottan när zoologen Torsten Gislén gjorde ett antal försök; han lyckades dock bara ta sig in omkring 40 meter. Det blev istället tre pojkar (Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson) som upptäckte hur man tog sig in i grottan.

Hur gammal är Lummelundagrottan?

En kartsgrotta i 400 miljoner år gammal silurkalksten. Grottan har bildats genom att kolsyrehaltigt vatten löst upp kalkstenen. En del av grottan visas för besökare.

Vad kostar det att gå in i Lummelundagrottan?

Biljetter och öppettider
BiljettypPris
Vuxen160 SEK
Barn 4-12 år80 SEK
Barn 0-3 årGratis

Vem äger Lummelundagrottan?

Bakom storaffären i Lummelunda ligger affärsmannen Joachim Kuylenstierna via sitt bolag Skälsö AB. Enligt Bolagsverket är det hans företag som har köpt bruket och grottan.

Hur har en rauk bildats?

En rauk är resterna av ett rev som bildades när Sverige låg under vatten och var ett tropiskt hav, för runt 430 miljoner år sedan. Reven byggdes upp av svampdjur, koraller mm. Våra största och flesta raukar finns på Gotland och Fårö. Sveriges största rauk kallas Jungfrun och finns vid Lickershamn.

Relaterade inlägg: