Hur är Hjärup?

Innehållsförteckning

Hur är Hjärup?

Hur är Hjärup?

Hjärup, som är beläget mitt på slätten ca 5 km söder om Lund och ca 10 km norr om Malmö, har sedan mer än tusen år anor som boplats. Genom utgrävningarna i Uppåkra har man fått mycket intressant information om hur man levde på den tiden.

Vem byggde jakriborg?

Namnet kommer av fastighetsbolaget som uppfört området, Jakri AB. Detta företag grundades 1983 av två bröder, Jan och Krister Berggren. 1997 beviljades det första bygglovet och 1998 påbörjades arbetena i Hjärup. Idag finns här 400 färdiga lägenheter.

När byggdes jakriborg?

Uppsatsen är avgränsad till att undersöka området Jakriborg, en stadsdel i medeltida arkitektur byggd 1999 i Hjärup, Skåne (Sverige).

Vad betyder Hjärup?

Det äldsta belägget för ortnamnet Hjärup härrör från 1164 då byn omnämns som Hyathorp. Förleden kan möjligen härledas till ett mansnamn; efterleden torp antas allmänt syfta på ”nybygge”. Bebyggelsen består i huvudsak av villor, som började byggas på 1960-talet vid det dåvarande torpet Hjärup.

När byggdes hjärupslundsskolan?

År 1996 byggdes Hjärupslundsskolan och därefter bedrevs högstadieundervisning även i Hjärup. Där går för närvarande ca 320 elever. Skolan för klasserna 1–6 stod klar år 2016 och fullt utbyggd är den dimensionerad för 525 elever.

Hur är det att bo i Jakriborg?

Jakriborg kännetecknas av de sluttande taken, färgerna, rosorna, snirkliga kullerstensgator blandat med vanliga gator och grönområden. Området är bilfritt (vilket inte förhindrar folk att köra in trots det) och många av husen och lägenheterna har små uteplatser där det blommar vackert av allehandla växtligheter.

När grundades Hjärup?

Historia. Det äldsta belägget för ortnamnet Hjärup härrör från 1164 då byn omnämns som Hyathorp. Förleden kan möjligen härledas till ett mansnamn; efterleden torp antas allmänt syfta på ”nybygge”. Bebyggelsen består i huvudsak av villor, som började byggas på 1960-talet vid det dåvarande torpet Hjärup.

Relaterade inlägg: