Vad finns i buken?

Innehållsförteckning

Vad finns i buken?

Vad finns i buken?

Buken är hela partiet där gallblåsan, levern, mjälten, magsäcken och tarmarna finns. För många sakkunniga är ordet mage inte tillräckligt exakt, och för en del betyder det magsäck. Mage är mer vardagligt, och används av många för hela partiet.

Varför har jag ont i nedre delen av magen?

Smärta på högra sidan av nedre delen av buken kan bland annat bero på blindtarmsinflammation. Smärta på vänstra sidan kan däremot till exempel vara ett tecken på divertikulit. Ibland kan smärtan även kännas i övre delen av buken, vilket kan innebära att det inte är fråga om ett gynekologiskt besvär.

Varför har man ont i livmodern?

Livmodern är en muskel som sitter mitt i magens nedre del. Värk i livmodern kan till exempel uppstå i samband med menscykeln och ibland vid penetrerande sex. Men det behöver inte handla om smärta i just livmodern – äggstockarna, magen och underlivet kan alla ge upphov till besvär i samma område.

Hur känns molande värk i magen?

Det växlar mellan att göra lite och mycket ont. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller ljumsken. Du kan även känna en mer dov, molande värk i sidan. Ofta mår du illa och känner dig uppblåst i magen.

Relaterade inlägg: