Vilka sjöar ligger i Småland?

Innehållsförteckning

Vilka sjöar ligger i Småland?

Vilka sjöar ligger i Småland?

Lista över Smålands större sjöar
NamnYta (km²)Höjd över havet (m)
Sommen132147
Unnen21,7144
Vidöstern44,8144
Vättern189388,5

Hur många sjöar finns i Småland?

Tabeller med antal sjöar per kvadratkilometer och sjöandel
LandskapAntal sjöar per kvadratkilometer
Västmanland0,17
Småland0,17
Västerbotten0,17
Värmland0,15

Vilken är den största sjön i Småland?

Upplev småländsk vildmark i sjöriket. Här kan du utforska cykel- och vandringsleder kring Bolmen. I dessa fiskrika vatten finns mer än 20 stycken olika fiskarter som gädda, gös och abborre. Bolmen är Sveriges tioende största sjö och har 365 öar varav Bolmsö är den största.

Vad ingår i Småland?

Småland har fått sitt namn av de små landskapen Kinda (som dock ingick i Östergötland), Tveta, Vista, Vedbo, Tjust, Sevede, Aspeland, Handbörd, Möre, Värend, Finnveden och Njudung. Möjligen räknades ursprungligen även Öland och enligt vissa historiker Blekinge (som sägs ha varit en del av Värend) till de små landen.

Vad heter Smålands näst största sjö?

Vättern – Visingsö Vättern är Sveriges näst största sjö och har bedårande natur och härliga stränder.

Vilken är den största staden i Småland?

Småland är skogar, ängar, hagar, sjöar och platsen där Astrid Lindgrens karaktärer Emil i Lönneberga och barnen i Bullerbyn levde. Största städerna är Jönköping, Växjö och Kalmar. Landskapsblomman är Linnea och landskapsdjuret är utter.

Hur stor måste en sjö vara för att räknas som sjö?

Någon allmänt accepterad undre gräns för en sjös storlek finns inte; i Sverige räknas vattensamlingar med en yta på minst en hektar (10 000 kvadratmeter), antalet sjöar blir på så sätt nära 96 000.

Vad är typiskt för Småland?

De småländska nationalrätterna är tre eller möjligtvis fyra. I högsätet tronar ostkakan medan isterbandet står på bordet till vardags. Och däremellan kan en smålänning äta lingonsylt till allt - eller krösamos som det heter på redi småländska.

Relaterade inlägg: