Varför stiger rök?

Innehållsförteckning

Varför stiger rök?

Varför stiger rök?

I början brinner det inte så fort, men sedan växer branden väldigt snabbt. Röken blir varm och stiger mot taket. ... För att en brand ska uppstå behövs syre, värme och bränsle, dessutom i rätt pro- portion till varandra.

Vad finns i en cigarett?

Tobak består av torkade blad från tobaksplantan. I tobak finns ämnet nikotin. Nikotinet är ett gift som påverkar hjärnan så att du blir beroende och känner ett sug efter att snusa eller röka. Nikotin finns i cigaretter, snus, e-cigaretter och i andra liknande produkter.

Vad är osynlig rök?

Denna typ av brand kan sprida sig fort, och producerar stora mängder av osynliga förbränningspartiklar. Exempel på denna brandtyp kan vara brand i en papperskorg, tv-apparat, eller fettbrand i köket.

Varför bildas rök?

När veden brinner förenas kol-, väte- och syreatomerna i cellulosan med syre från luften och blir till koldioxid och vattenånga. Tillsammans med den aska som blir kvar i eldstaden väger de rökgaser som avgår under förbränningen nästan lika mycket som den ved och det syre som förbränns.

Varför sjunker rök?

Den har högre densitet än den omgivande luften och därmed sjunker den. Detta är lite ovant, eftersom vi är vana med att rök är varm och därmed har låg densitet. För att en kropp ska flyta (stiga) i atmosfären måste dess densitet vara lägre än atmosfärens luft. Ett exempel är en varmluftsballong.

Vad innehåller röken från en cigarett?

I varje cigarett finns det en cocktail med kemikalier som t. ex. formaldehyd, bekämpningsmedel, cyanid, kvicksilver och arsenik. Cigaretter innehåller även nikotin.

Vad finns det för skadliga ämnen i cigg?

Hälsoeffekter av cigarettrök De vanligaste ämnena du får i dig av att röka en cigarett är nikotin, ammoniak, vätecyanid, kolmonoxid, tjära, kadmium och formaldehyd. Dessa ämnen har olika skadliga effekter på hälsan som tandlossning, försämrad blodcirkulation och minskad fertilitet.

Relaterade inlägg: