Vad skyddas i ryggraden?

Innehållsförteckning

Vad skyddas i ryggraden?

Vad skyddas i ryggraden?

Ryggmärgen är en förlängning av hjärnstammen. Den bildar tillsammans med hjärnan det centrala nervsystemet. Ryggmärgen skyddas av ryggradens kotor, som är 29 stycken. Vid en ryggmärgsskada hindras nervimpulserna att gå fram.

Vad finns inuti ryggraden?

Skelettet i ryggen består främst av kotor, som skiljs åt av så kallade diskar, men även av revben. Skulderbladen räknas däremot rent anatomiskt oftare till axlarna. Ryggens anatomi innefattar också muskler och ledband. Dessa stabiliserar ryggraden och hjälper oss att hålla oss upprätta.

Vad innehåller ryggradens Ryggmärgskanal?

När kotkropparna "staplas" på varandra i ryggraden bildar dessa hål tillsammans ett rör som kallas ryggmärgskanalen. Förutom ryggmärgen och dess rötter innehåller ryggmärgskanalen även ryggmärgshinnor som omger ryggmärgen, blodkärl, och cerebrospinalvätska.

Vilken är den kota du kan känna tydligast i nacken?

Den stora rörlighet som är möjlig i nacken beror mycket på den första halskotan, ringkotan (atlas), som ledar mot nackbenet (occipitalbenet) respektive den andra kotan, C II tappkotan (axis). Det är främst atlas som gör att kraniet kan röras uppåt och nedåt och axis som tillåter böjning åt vänster och höger.

Vad heter ryggens Kotor?

Det finns 24 "presakrala" kotor: sju halskotor (cervikalkotor, vertebrae cervicales), tolv bröstkotor (thorakalkotor, vertebrae thoracicae), fem ländkotor (lumbalkotor, vertebrae lumbales).

Hur ska en ryggrad delas upp?

  • En ryggrad delas upp i fyra sektioner. Ryggraden i fråga ska ses som ett ramverk för mjuk- och för hård vävnad som tillsammans ger stöd och flexibilitet till hela kroppen. Den mjuka vävnaden består av muskler, ligament och diskar. Den hårda vävnaden är ben.

Vad består rygggraden av?

  • Ryggraden består av 32–34 ryggkotor (vertebrae) och kan uppdelas i fem delar: halsdelen (pars cervicalis), bröstdelen (pars thoracica), länddelen (pars lumbalis), bäckendelen (pars pelvina) och bakpartiet (pars caudalis).

Vad är rygggraden som helhet?

  • Ryggraden som helhet benämns columna vertebralis. Denna delas i sin tur in i en halsdel (pars cervicalis), bröstdel (pars thoracica), en länddel (pars lumbalis) samt en bäckendel (pars pelvina). Det dessa delar har gemensamt är att de är uppbyggda av ett specifikt antal kotor, vertebrae.

Relaterade inlägg: