Vad ger whiskey rökighet?

Innehållsförteckning

Vad ger whiskey rökighet?

Vad ger whiskey rökighet?

Rökigheten mäts i ppm Graden av rökighet i whisky beräknas i ppm fenoler. Ppm står för miljontedelar, (parts per million) och fenoler är olika sorters kolföreningar som ger aromer. Whisky med ingen eller liten rökighet, exempelvis från Lowlands eller Speyside, har en rökighetsgrad på upp till 15 ppm.

Vad är skillnaden mellan whisky och sprit?

Whisky är en hel värld i sig med flertalet stilar beroende på om den är skotsk, irländsk, japansk eller amerikansk till exempel. Kortfattat kan man säga att det är sprit gjort på spannmål - malt, korn, vete, majs, ris eller liknande - som sedan lagras på ekfat där färg och smak utvecklas.

Vad är speciellt med maltwhisky?

Fatlagringen bidrar med smakämnen från träet, gör whiskyn mildare och rundare och ger whiskyn dess färg. Varje fat används ett fåtal gånger. Normalt används fat som tidigare nyttjats för lagring av bourbon eller sherry.

Är viss whisky?

Det som är gemensamt för all typ av whisky är att det är ett destillat gjort av säd, jäst och vatten och sedan lagrats i ekfat under viss tidsperiod. Resultatet är en dryck med hög alkoholhalt som kallas Whisky och som stavas med”e”, Whiskey, när den kommer från Amerika eller Irland.

Vad är rökighet?

Man mäter rökigheten som mängden fenoler per volymenhet. Fenolhalten mäts i ppm, alltså ”parts per million”, vilket anger hur många delar fenol det går på en miljon delar av övriga ämnen i whiskyn.

Vad ger whisky smak?

I sprit kan smaklökarna bara uppfatta sötma, beska, syra och sälta. Så när vi säger att en whisky har smak av malt, honung och söta plommon är det egentligen smakupplevelsen i stort vi menar, det som på engelska heter flavour och motsvarar en kombination av både smak och aromer.

Är det i whisky?

Att tillverka whisky är i grunden väldigt likt hur man tillverkar öl. Men istället för malt, humle, jäst och vatten jobbar man utan humle och med en något annorlunda process. Man tar moget korn och blötlägger det i vatten i några dagar.

Vilken är den starkaste spriten på systemet?

Systembolaget säljer nu den starkaste svenska spriten någonsin - 72-procentig absint. Läkare varnar för att den mytomspunna drycken kan vara livsfarlig. – Man kan få hjärtstillestånd, säger Olle Haglund, medicine doktor. Grön Opal är mer än dubbelt så stark som den klassiska Brännvin Special.

Vad är en single malt?

Single malt whiskey tillverkas från en fermenterad blandning av single malted grain från ett enda destilleri. Blended malt whiskey är en blandning av single malt whiskeys från antingen ett eller flera olika destillerier så att det får den specifika smak som blandaren vill ha.

Vad är single cask?

Barrel är det engelska ordet för tunna eller ekfat. Det är de fat som man måste lagra en whisky i för att den ska få heta whisky. Om det står single barrel eller single cask kommer whiskyn från ett enda fat.

Relaterade inlägg: