Vad består cigaretter av?

Innehållsförteckning

Vad består cigaretter av?

Vad består cigaretter av?

Tobak består av torkade blad från tobaksplantan som har använts av människor under flera tusen år. Rökning står för en stor del av alla dödsfall i Sverige. Nikotin är ett gift. Att nikotin finns i tobaksplantan beror på att det utvecklas som ett skydd mot skadeinsekter.

Vad kommer tobak ifrån?

Européer som bosatte sig i Västindien började odla tobak där. På 1600-talet startades tobaksodling i Brasilien och i de nordamerikanska kolonierna, först i Virginia, sedan i Maryland – båda i dag namn på tobakssorter – och därefter också i andra delar av nuvarande USA.

Varför används tobak?

Tobak består av torkade blad från tobaksplantan. I tobaken finns ämnet nikotin, som stimulerar hjärta och blodcirkulation och som är mycket beroendeframkallande. I Sverige består tobaksanvändningen främst av cigaretter och snus.

Hur tillverkas cigg?

Efter skörden måste de gröna tobaksbladen torkas innan tobaken kan lagras, transporteras och slutligen tillverkas till cigaretter och snus. Torkningen ger också bladen den karakteristiska smaken, aromen och färgen för tobak. I de flesta utvecklingsländer används ved för att torka bladen.

Vad kommer nikotin ifrån?

Nikotin, vars systematiska namn är 3-[(2S)-1-metylpyrrolidin-2-yl]pyridin, är en alkaloid som återfinns i potatisväxter, främst i tobaksplantan Nicotiana rustica eller Nicotiana tabacum men också i mycket lägre doser i tomater och potatis. Nikotin finns även tillsammans med kokain i kokabusken.

Relaterade inlägg: