Vad är opastöriserade mejeriprodukter?

Innehållsförteckning

Vad är opastöriserade mejeriprodukter?

Vad är opastöriserade mejeriprodukter?

Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i mjölken och göra oss sjuka. Behandlingen påverkar inte mjölkens näringsinnehåll eller smak. Det är ett lagkrav att all mjölk och grädde som säljs i butik i Sverige ska vara pastöriserad.

Vad är risken med opastöriserad ost?

Pastörisering är den vanligaste behandling vid tillverkning av ost, och förlänger ostens hållbarhet. Vid tillverkning av opastöriserad ost hettas mjölken upp till lägre nivåer, vilket tar fram flera goda smaker och noter i osten. De rekommenderas inte till gravida då det finns en högre riskfaktor för listeriabakterier.

Vad är kultur mjölk?

Surmjölk eller kulturmjölk är en typ av mjölkprodukter som tillverkas genom att i homogeniserad och pastöriserad mjölk tillsätta en syrakultur, som gör den trögflytande, ger längre hållbarhet och syrlig smak.

Är mjölk direkt från kon laktosfri?

Den laktosfria mjölkdrycken tillverkas av svensk mjölk vid Arlas mejerier i Linköping och Jönköping. Mjölken passerar först genom filter som tar bort cirka hälften av laktosen. Den laktos som finns kvar försvinner i nästa steg. Då tillsätts enzymet laktas som bryter ned laktosen i mjölken till glukos och galaktos.

Hur smakar mjölk direkt från kon?

Smakar ”flytande glass” Ett av omdömena om mjölken från en fjällnära ko var att den smakade som ”flytande glass”, medan en annan person menade att ”mjölk är godare än vin”.

Relaterade inlägg: