Vad gjorde Gustav Vasa på Tre Kronor?

Innehållsförteckning

Vad gjorde Gustav Vasa på Tre Kronor?

Vad gjorde Gustav Vasa på Tre Kronor?

När Gustav Vasa 1521 bröt Kalmarunionen och gjorde Sverige självständigt blev borgen Tre Kronor landets förnämsta kungaresidens. Under Gustav Vasa utvecklades borgens försvarsfunktioner, som en följd av belägringen av slottet 1520 och utvecklingen av krut och skjutvapen.

Vad hände med slottet Tre kronor?

Branden började på vinden Margareta Karlsdotter satt i ett rum intill trappan upp till den stora rikssalen i slottet Tre kronor på eftermiddagen den . ... Bjälkarna som bar upp taket var gjorda av torrt trä och brann lätt. På kort tid brann nästan hela den väldiga borgen.

När byggdes slottet Tre kronor?

1815-1825 reparerades slottets yttre då stenväggarna målades. Museum Tre Kronor som återger slottets äldre historia....Stockholms slott.
Plats:Gamla stan, Stockholm, Uppland
Grundat:1200-talets mitt av Birger jarl
Ny/Ombyggt:Gustav Vasa, Johan III - gamla slottet 1697-1754 - nya slottet

Vem ritade Tre Kronor?

Adeln hade inte några pengar och kungen hade gjort sparsamhet till en dygd (ett ideal). Undantaget blev slottet Tre kronor, som kungen ansåg borde rustas upp av prestigeskäl. Arkitekten Nicodemus Tessin d.y. fick därför i uppdrag att bygga en ny slottsanläggning...

Vad kallades skattkammaren på slottet Tre Kronor?

I slottet ligger också Rikssalen, Slottskyrkan, Gustav III:s antikmuseum, Skattkammaren med riksregalierna, Livrustkammaren och Museum Tre Kronor med källarvalv från den gamla borgen.

Vad hette Gustav Vasas skattkammare?

E:s tjänstgöring i finansförvaltningens centrum koncentrerades med tiden alltmer till omvårdnaden om den avdelning av drätselverket, som var Gustav Vasas ögonsten: skattkammaren (silverkammaren) på Stockholms slott, vilken var inrymd i vad som länge kom att kallas »herr Eskils (ge)mak» och där bl. a.

När brann slottet Tre kronor?

Museum Tre Kronor är museet om slottets äldsta historia, från försvarsborg till renässansslottet som förstördes i en våldsam brand år 1697. Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik på Kungliga slottets yttre borggård med produkter som har anknytning till föremål i de ...

När brann slottet Tre kronor ned?

När slottet var nytt på 1700-talet väckte det uppmärksamhet i Europa och är idag en av barockens märkesbyggnader. Det äldre slottet Tre kronor slukades av lågorna i en brand som uppstod i maj 1697. Eldsvådan startade på vinden ovanför rikssalen och det blev aldrig klarlagt vad som orsakade branden.

När byggdes slottet Tre Kronor i Stockholm?

Museum Tre Kronor öppnar 15 januari. Redan vid 900-talets slut byggde vikingar en pålspärr på den plats där slottet ligger och på 1100-talet fanns här en försvarsborg.

När brann Tre Kronor?

Den totalförstördes det gamla slottet Tre kronor i Stockholm i en eldsvåda. I slottsbranden förstördes större delen av Sveriges gamla riksarkiv och det kungliga biblioteket. Därmed gick nästan hela Sveriges medeltidshistoria upp i rök.

Relaterade inlägg: