Får lärare ta elevernas mobiler efter skoltid?

Innehållsförteckning

Får lärare ta elevernas mobiler efter skoltid?

Får lärare ta elevernas mobiler efter skoltid?

2007 ändrades skollagen med syfte att de störningar i skolmiljön som påstods orsakas av mobiltelefonerna skulle begränsas. Sedan dess har lärarna haft en tydlig rätt att ”omhänderta föremål som används på ett sätt som är störande för utbildningen eller som kan utgöra en fara för säkerheten i denna”.

Får lärare ta elevernas mobiler 2021?

Får du ta hand om mobiltelefoner, knivar och annat? Rektorn och lärarna får ta ifrån en elev ett föremål om det används så att det stör utbildningen eller riskerar att skada någon i skolan eller på fritidshemmet. ... Det gäller även om det är ett föremål som eleven inte bör tillbaka på grund av dess beskaffenhet.

Hur länge får en lärare beslagta en mobil?

I undantagsfall får omhändertagandet bestå i upp till fyra dagar (5 kap. 23 § skollagen). En mobiltelefon måste alltså inte återlämnas efter 48 timmar. Den kan vara omhändertagen i upp till fyra dagar.

Får lärare ta elevernas mobiler 2020?

En lärare får omhänderta elevens mobiltelefon om den uppfattas som störande under lektionstid. Läraren har inte rätt att använda sig av våld, tvång eller kroppsvisitera eleven för att få tag på telefonen, även om eleven vägrar ge ifrån sig den.

Får en lärare svära åt elever?

Får en lärare svära i klassrummet? Svar: Det är inte förbjudet, men läraren ska vara en förebild för eleverna så det är inte bra.

Får en lärare ta din telefon?

Får Johan omhänderta Antons mobil? Svar: Läraren har rätt att vidta de omedelbara åtgärder som behövs för att upprätthålla ordningen. Om mobilen – eller vilket annat föremål som helst – antingen stör undervisningen eller riskerar att skada någon får läraren omhänderta den till slutet av lektionen eller skoldagen.

Får lärare ta elevernas mobiler gymnasiet?

En lärare får enligt skollagen omhänderta störande föremål under lektionstid (5 kap. 22 § SkolL). Det innebär att läraren har rätt att omhänderta en mobil om den uppfattas som störande.

Får lärare beslagta?

– Nej, du får inte som lärare beslagta någonting. ... Enligt skollagen får rektor eller lärare, alltså inga vaktmästare, assistenter eller annan skolpersonal, däremot omhänderta föremål från en elev, till exempel en mobiltelefon, om det använts på ett störade sätt.

Vad händer om man slår en lärare?

Om läraren anmäls för exempelvis misshandel av förälder eller arbetsgivare kallas läraren till polisförhör och en åklagare tar beslut om det går att styrka fallet vid en rättegång. I så fall blir det ett allmänt åtal där läraren kallas till tingsrätten som första insats.

Hur Sen får en lärare vara?

Det finns inget i skollagen som stödjer att elever får skippa lektionen om läraren är 15 minuter sen. Men varje skola ska också ha egna ordningsregler som rektorn beslutar om och som enligt skollagens 5:e kapitel och 5:e paragraf, ska tas fram i samråd med elever. ... Läraren får aldrig kränka dig eller diskriminera dig.

Relaterade inlägg: