Vad är paracetamol bra för?

Innehållsförteckning

Vad är paracetamol bra för?

Vad är paracetamol bra för?

Paracetamol är ett febernedsättande (antipyretikum) och smärtstillande (analgetikum) läkemedel som i Sverige bland annat säljs receptfritt under varunamnen Alvedon, Panodil med fler. Vid föreskriven användning är det ovanligt med biverkningar.

Är Alvedon bra?

Alvedon används för behandling av tillfälliga feber- och smärttillstånd av lindrig art, t ex feber vid förkylning, huvudvärk, tandvärk, menstruationssmärtor, muskel- och ledvärk. Alvedon kan användas av personer med känslig mage eller magsår och personer med ökad blödningsbenägenhet.

Vilka biverkningar har paracetamol?

Resultaten tyder på en dosberoende ökning av hjärtbiverkningar, till exempel hjärtinfarkt, stroke och högt blodtryck hos de som tog paracetamol jämfört med de som inte gjorde det. På samma sätt sågs en ökad förekomst av biverkningar i mag-tarmkanalen, till exempel sår och blödningar.

Vilka värktabletter är bäst?

I en Cochrane-översikt jämfördes effekten av olika receptfria läkemedel vid akut smärta. Samtidig användning av paracetamol och ibuprofen gav bäst smärtlindring, med number needed to treat (NNT) 1,5.

Kan du köpa paracetamol receptfritt?

  • Paracetamol är ett vanligt smärtstillande läkemedel som du kan använda vid olika typer av smärta. Det har få biverkningar och kan användas av de flesta. Du kan köpa paracetamol receptfritt för behandling av tillfällig smärta som huvudvärk eller tandvärk. Du kan få paracetamol på recept om du behöver det under en längre tid.

Har paracetamol antiinflammatorisk aktivitet?

  • Paracetamol har ingen antiinflammatorisk aktivitet, till skillnad från läkemedel tillhörande gruppen NSAID (såsom acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak ), och paracetamol anses därför inte tillhöra gruppen NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska medel).

Vad är antidot mot paracetamol?

  • Som antidot ( motgift) vid överdosering av paracetamol används acetylcystein, ofta intravenöst. Acetylcysteinets verkan mot överdosering av paracetamol beror på att läkemedlet ökar bildandet av glutation i levern. Man kan även ge läkemedel som stimulerar konjugationsreaktionerna, till exempel metionin eller cysteamin.

Relaterade inlägg: