Vad innebär det att hamnar i belastningsregistret?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att hamnar i belastningsregistret?

Vad innebär det att hamnar i belastningsregistret?

Belastningsregistret innehåller bland annat uppgifter om brottmålsdomar, godkända strafförelägganden och ordningsböter. Det är bara den som är över 15 år som kan finnas med i registret. I registret behandlas bland annat namn- och adressuppgifter samt uppgifter om gärningen.

Vad händer om man hamnar i brottsregistret?

I belastningsregistret registreras uppgifter om alla som har dömts för brott, inklusive strafförelägganden som till exempel fortkörning som har utdelats direkt av polisman. ... Konsekvensen av att arbetsgivare kan ta del av belastningsregistret är generellt att det kan bli svårare att få en anställning.

När gallras brott?

Mer om borttagning (gallring) Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§).

Hur hamnar man i polisens register?

Registret över alla som fått ett straff Alla som har fått en påföljd för brott i Sverige hamnar i Polismyndighetens belastningsregister. Detta oavsett om straffet meddelats genom en dom, ett strafföreläggande eller genom att polisen meddelat en ordningsbot.

Hur hamnar man i Misstankeregister?

När hamnar man i Polisens misstankeregister? Den som är skäligen misstänkt för ett brott enligt förundersökningsledarens bedömning hamnar i Polisens misstankeregister. Den misstänkte personen måste vara minst 15 år för att ens kunna hamna där.

När hamnar man i belastningsregister?

Registret över alla som fått ett straff Alla som har fått en påföljd för brott i Sverige hamnar i Polismyndighetens belastningsregister. Detta oavsett om straffet meddelats genom en dom, ett strafföreläggande eller genom att polisen meddelat en ordningsbot. En meddelad åtalsunderlåtelse framgår också av registret.

Hur länge finns man i belastningsregistret för rattfylleri?

Grovt rattfylleri som du är dömd kommer synas i belastningsregistret under tio års tid efter domen. Det kommer dock inte synas på det begränsade belastningsregister som du begär ut i samband med att begär ett sådant för arbete inom skolan/med barn.

Relaterade inlägg: