Vad består askan av?

Innehållsförteckning

Vad består askan av?

Vad består askan av?

Aska kallas de fasta oorganiska restprodukterna efter förbränning av organiska ämnen. Sammansättningen är beroende av utgångsmaterialet och består oftast av fosfater, karbonater, klorider, silikater och sulfater av kalcium, magnesium, kalium och natrium.

Är aska farligt att äta?

Askor och slagg från avfallsförbränning tillhör samhällets värsta restprodukter, det slog en rapport fast för snart åtta år sedan. Medan aska från biobränslen kan användas i cementtillverkning finns det färre användningsområden för askor från avfall. Det är framför allt flygaskan som är problematisk.

Vad är Vedaska bra för?

Vedaska gödslar växterna och är framförallt en bra kalium- och kalciumkälla. Och som du själv noterat, mår bärbus- karna bra av aska, men inte vi av för mycket kadmium. Olika växtarter har även olika stort upptag av kadmi- um.

Vilka buskar vill ha aska?

Tradition är att ge en näve aska till bärbuskar till exempel krusbär och vinbär, eventuellt lite även till rosor och pioner men inte till hallon och inte till surjordsväxter.

Vad får man kremera?

Så snart dödsbeviset har utfärdats kan kroppen kremeras i en särskilt anpassad anläggning vid namn krematorium. Vid kremeringen ligger stoftet (den avlidnes kropp) i en kista som de anhöriga har valt ut.

Hur stor andel blir kremerade?

Först under järnåldern började vi gräva ner liken i jorden, en praktik som från och med att Sverige kristnades kring 1000-talet var den enda formen av gravsättning i landet – fram till 1800-talet då kremering introducerades. I dag kremeras drygt 80 procent av alla avlidna i Sverige.

Är aska bra?

Den som eldar i kamin får mycket aska som gör stor nytta i trädgården (väl avsvalnad). Vedaska innehåller många nyttiga näringsämnen, framför allt är den rik på kalium och kalcium, fosfor och spårämnen som är viktiga för växterna. Däremot innehåller aska inget kväve och passar därför att spridas under vinterhalvåret.

Vad gör man med aska från öppna spisen?

Ta hand om askan efter eldning. Lägg den i en plåthink med lock och förvara den på ett obrännbart golv till exempel på stenplattor utomhus. Sota minst en gång per år eller så ofta det behövs. Anlita en professionell sotare.

Vad kan man göra med askan?

Användning av vedaska i trädgården

  1. Strö ut på gräsmattan. ...
  2. Sprid till växter som ska blomma och bära frukt som bärbuskar, fruktträd, fleråriga köksväxter som sparris samt rosor. ...
  3. Undvik surjordsväxter som blåbär och rhododendron samt att sprida i komposten (där mikrolivet vill ha en svagt sur miljö.

När gödsla aska?

aska först under vintern och efter en tid, senare på våren, kan du gödsla med annat. Förr när "alla" hade vedeldning, sopades askan upp från spisarna och spreds över skogsplättarna, gräsmattorna, rabatterna och grönsakslanden allt eftersom.

Relaterade inlägg: