Vad hette salpetersyra?

Innehållsförteckning

Vad hette salpetersyra?

Vad hette salpetersyra?

Salpetersyra framställdes förr alltid genom upphettning av ett alkalimetallnitrat med koncentrerad svavelsyra. Tidigast användes kaliumnitrat (salpeter), därav syrans namn.

Hur gör man salpetersyra?

Yara är världsledande på marknaden för ammoniak, på vilken tillverkningen av salpetersyra är baserad. Salpetersyra (HNO3) produceras genom att ammoniak oxideras på platinaväv. Då produceras kvävegaser som NO₂ (kvävedioxid), som sedan absorberas i vatten.

Vad kännetecknar salpetersyra?

Salpetersyra är en stark syra, och i koncentrerad lösning är den ett kraftigt oxidationsmedel. Den är en färglös eller gulaktig vätska med kvävande lukt. Lukten varnar ganska effektivt för hälsorisker. Koncentrerad salpetersyra ryker på grund av att den avger kväveoxider.

Vad består kungsvatten av?

Kungsvatten (aqua regia) består av en blandning med följande sammansättning:

  • 3 delar konc. saltsyra.
  • 1 del konc. salpetersyra.

Vilka syror löser upp guld?

Kungsvatten eller aqua regis (även benämnt aqua regia), är en blandning av salpetersyra och saltsyra, båda i koncentrerad form och vanligen i volymförhållandet 1:3, ibland 1:4. Denna blandning har den unika förmågan att lösa upp både guld och platina, som är motståndskraftiga mot rena syror.

Vad består HNO3 av?

Kväveoxiden i avgaserna reagerar med luftens syre och vatten så att salpetersyra (HNO3) bildas. Syran följer med regnet och hamnar i sjöar och markvatten. Salpetersyran är försurande, men fungerar även som gödningsämne. HNO3 delas upp i en vätejon (H+), som försurar, och en nitratjon (NO3-), som göder.

Vilken formel har salpetersyra?

HNO₃ Nitric acid/Formula

Vilka egenskaper har svavelsyra?

Egenskaper: svavelsyra är en tung,tjockfrätande syra. Den rena syran är färglös och saknar lukt,den är starkt frätande. Koncentrerad svavelsyra löser sig lätt i vatten. I koncentrerad svavelsyra är det ungefär 98 % svavelsyra och resten är vatten.

Kan man dricka kungsvatten?

Biverkningar var stark avfjällning av huden, sur smak i munnen, ökad salivavsöndring, magsmärtor och diarré. Medicinsk användning av kungsvatten är numera helt övergiven.

Relaterade inlägg: