Vilket land kommer Mumintrollen ifrån?

Innehållsförteckning

Vilket land kommer Mumintrollen ifrån?

Vilket land kommer Mumintrollen ifrån?

Mumintrollen är centralgestalterna i Tove Janssons böcker om Muminfamiljen, utgivna 1945–1970. De skrevs ursprungligen på svenska och publicerades i Finland på bokförlaget Schildts, och från 2015 på bokförlaget Förlaget. Böckerna finns översatta till över 40 olika språk.

Är Mumintrollet?

Mumintrollet, Mumin, är en litterär figur skapad av den finlandssvenska författaren och bildkonstnären Tove Jansson och introducerad 1945 i boken Småtrollen och den stora översvämningen. Mumintrollet är ett ungt, manligt mumintroll som har huvudrollen i de flesta av böckerna och filmatiseringarna om Muminvärlden.

Varför blev Tove Jansson författare?

Tove koncentrerade sig på sin egen tid i sina verk, och framför allt människorelationer, i hennes böcker framhävs ofta hemmets, arbetets och kärlekens betydelse samt osäkerhet och relativitet gällande allt. Även om Tove är en uppskattad författare, ansåg hon själv att det var en hobby på sidan om hennes konst.

Vart utspelar sig Mumin?

Mumindalen (finska: Muumilaakso) kallas den fiktiva plats där Tove Janssons berättelser om Mumintrollen huvudsakligen utspelar sig kring. Dalen är för det mesta en lugn och fridfull plats, vars mittpunkt är det cylinderformade flervåningshuset som Muminfamiljen bor i.

Vad heter första Muminboken?

Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My var den första Muminboken med bilder av Tove Jansson och den publicerades år 1952 på svenska.

Vem gjorde Mumin?

är den andra bilderboken om Mumin av Tove Jansson. Den publicerades år 1960 och översattes till engelska av Kingsley Hart.

Vilket år blev Tove Jansson ordentligt känd som författare?

Det egentliga genombrottet för Tove Jansson som barnboksförfattare kom med boken Trollkarlens hatt (1948). Den översattes snart till engelska, vilket banade väg för muminböckernas översättning till andra språk; i dag över 30 stycken!

Finns Mumindalen på riktigt?

Efter den ursprungliga succén i serietidningar och böcker växte Mumintrollen till ett världsomfattande fenomen med allt från dockteater till tecknade serier i japansk stil. Idag är Mumintrollen en del av den finska identiteten och inspirerar generationer om och om igen.

Relaterade inlägg: