När får barn bestämma över sitt eget boende?

Innehållsförteckning

När får barn bestämma över sitt eget boende?

När får barn bestämma över sitt eget boende?

Det är inte en helt enkel fråga att svara på. Är det du själv som önskar bo hos en förälder eller är dina föräldrar inte överens om vart du skall bo? Om det är du som vill bestämma är det inte förrän du är 18 som du kan göra det. Samtidigt måste ju den förälder du vill bo med vara överens om att du får det.

Vad får barn bestämma vid skilsmässa?

–Ett litet barn kan få bestämma om det ska ha ost eller skinka på smörgåsen, men föräldrarna bestämmer att de ska äta frukost. På samma sätt sätter föräldrarna de yttre ramarna efter en separation men det lilla barnet behöver ta små vardagsbeslut: ”den här grejen tar jag med mig när jag åker till pappa”.

Vad gäller när man har gemensam vårdnad?

Gemensam vårdnad betyder att föräldrarna tillsammans har ett juridiskt vårdnadsansvar för sitt barn. Föräldrarna ska tillsammans besluta om frågor som rör barnet. Gemensam vårdnad innebär inte att barnet ska bo lika lång tid hos varje förälder. Gifta föräldrar har automatiskt gemensam vårdnad om barnet.

Vilken ålder får barn bestämma var de ska bo?

Det finns ingen lagstadgad ålder i vilken då ett barn själv får bestämma om umgänge eller boende. Det finns praxis i en del domar som har grundat en tanke om att barnet har en rättighet att bestämma själv när det har fyllt tolv år.

Hur mycket får en 15 åring bestämma?

Enligt praxis får barnet allt mer inflytande i sina föräldrars beslut från och med det att barnet blivit 12 år gammalt, men ingen absolut bestämmanderätt finns för barnet innan det blivit myndigt. En 15-åring har ingen lagstadgad rätt att själv bestämma om boendet hos skilda föräldrar.

Relaterade inlägg: