Hur snabbt läker tandkött?

Innehållsförteckning

Hur snabbt läker tandkött?

Hur snabbt läker tandkött?

Sakta kommer tandköttet att växa över hålet. Det kan ta flera veckor innan detta är klart. När tandköttet täcker hålet fortsätter benet att fylla ut området under lång tid. Normalt behöver inte några kontroller av läkningen ske men om du får besvär ska du kontakta din tandläkare som kan kontrollera läkningens förlopp.

Har ont i mitt tandkött?

Om du har ont i tandköttet, det är svullet, rött och blöder, kan det vara tecken på att du har en inflammation i tandköttet. Här ger vi tips om vad du själv kan göra för att lindra. Tandköttsinflammation kallas även för gingivit och kan på sikt leda till tandlossning.

Vad hjälper mot tandlossning?

Behandling av tandlossning går ut på att avlägsna bakteriebeläggningar på tänderna. Framför allt behöver tandläkaren eller tandhygienisten få bort tandsten och bakteriebeläggningar i de fördjupade tandköttsfickorna som du själv inte kan komma åt.

Hur läker tandkött?

Eftersom du haft tandsten mellan tänderna har tandköttet blivit inflammerat och svullnat. När man avlägsnat tandstenen, så att man kan hålla rent ordentligt kommer tandköttet att läka och bli fast igen. Men du kommer förmodligen att uppleva att tandköttets nivå sänks något, vilket är en effekt av att det har läkt.

Vad kan Ont i tandköttet bero på?

Tandköttsinflammation är en vanlig orsak till att man får ont i tandköttet. Även tandprotester som inte passar kan leda till sår som gör ont. En annan orsak till att du får ont i tandköttet kan vara blottade tandhalsar som gör både tänder och tandhalsar mer känsliga.

Får ont i tandköttet när jag snusar?

Användning av svenskt snus orsakar en reversibel inflammation i tandköttet (gingivit) hos vissa individer. Denna skada uppstår på det ställe som snuset placeras. Snusning förefaller inte öka risken för generell tandlossning (parodontit).

Relaterade inlägg: