Vad ska litium ligga på?

Innehållsförteckning

Vad ska litium ligga på?

Vad ska litium ligga på?

Målkoncentration vid rutinmässig litiuminställning: 0,5-0.69 mmol/l. Kan behöva höjas till 0,8 i vissa fall och vid akut mani kan man behöva en koncentration på 1,0 mmol/l.

Vad kan man använda litium till?

Litium används i batterier, glas och keramik samt inom metallurgi. Ingen produktion sker i dagsläget inom EU. Litium (Li) är en alkalimetall och det lättaste grundämne som är i fast form vid rumstemperatur.

Hur sätta ut litium?

Alla patienter skall instrueras att tillfälligt sätta ut litium under några dagars risk för intorkning (hög feber, njursjukdom, svår diarré eller vattenbrist). Pat skall ej heller ta andra mediciner utan att få dem ordinerade av läkare (paracetamol går bra).

Vad har litium för egenskaper?

I ren form är litium en silvervit mjuk och smidig metall. Den är hårdast av alkalimetallerna och med den högsta smältpunkten och den högsta kokpunkten. Litium är det lättaste grundämnet som är i fast form vid normal rumstemperatur. Litium har hög elektrisk ledningsförmåga.

Hur påverkar litium njurarna?

Litium minskar ofta njurarnas koncentrationsförmåga (minskad tubulär funktion). Omkring 20% av litiumanvändare drabbas av polyuri (>3 liter urinmängd per dygn). Detta är vanligen ofarligt men kan ibland vara besvärande för patienten, främst på grund av nocturi.

Relaterade inlägg: