Vad kan en dålig munhälsa leda till?

Innehållsförteckning

Vad kan en dålig munhälsa leda till?

Vad kan en dålig munhälsa leda till?

Bakterier som orsakar tandlossning kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. Patienter med parodontit löper högre risk att drabbas av högt blodtryck och hjärtinfarkt. Här spelar andra faktorer också in, som till exempel rökning. En orsak kan vara att de bakterier som finns i munnen sprids i kroppen och påverkar hjärtat.

Hur kan försämrad tandstatus påverka ätandet?

Påverkansfaktorer för munhälsa Åldrande i sig kan ge en torrare slemhinna men muntorrhet är också en vanlig biverkning av medicinering. Muntorrhet minskar aptiten, försämrar munnens förmåga till självrengöring (oral clearence) och kan också ge besvär med att tugga och svälja.

Vad kan minskad Salivproduktion leda till?

För lite saliv i munnen ger sämre skydd mot hål i tänderna, karies.

Varför är det viktigt med god munhälsa?

Munhälsan hos äldre Att ha en god munhälsa är viktigt för livskvalitet och självkänsla. Det handlar om att ha god tuggförmåga för att effektivt kunna tillgodogöra sig kosten. Tänder har också stor betydelse för att kunna tala och därmed kommunicera och utgör även en viktig del av utseendet.

Vad är riskerna med en dålig munhälsa?

Dålig munhälsa ökar risken för undernäring, och därmed fall och trycksår. Ändå är just munvård en av de första arbetsuppgifter svenska sjuksköterskor prioriterar bort i stressen, enligt en stor studie.

Kan man dö av tandköttsinflammation?

Är gingivit farligt? Tandköttsinflammation i sig är inte farlig, men både orsakerna till att den uppstår samt efterföljderna kan vara allvarliga. Det plack som bildar inflammationen i tandköttet består av en mängd bakterier som inte ska finnas i munnen.

Hur munhälsa påverkar välmående och upplevelse av hälsa?

Munhälsa anses idag vara viktigt för människans välbefinnande, livskvalitet och hälsa eftersom en god munhälsa förebygger många sjukdomar, underlättar ätandet och förhindrar smärta.

Varför vaknar jag med torr hals?

Eftersom att slemmhinnorna kan bli torra när luftfuktigheten är för låg är det även många som upplever halsont och/eller torrhet i halsen direkt på morgonen när de vaknar. Det är ingenting farligt, men det kan upplevas obehagligt och irriterande.

Relaterade inlägg: