Varför Förintelsens minnesdag?

Innehållsförteckning

Varför Förintelsens minnesdag?

Varför Förintelsens minnesdag?

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, som äger rum samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Minnesdagen är till för att vi aldrig ska glömma Förintelsens offer. Det är också en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

När var förintelsen över?

Den 27 januari 1945 befriades fångarna på Auschwitz-Birkenau, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. År 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer. Förintelsen är en unik händelse i vår historia som vi aldrig får glömma.

Vart låg förintelselägren?

Det fanns fyra renodlade förintelseläger: Chelmno, Belzec, Sobibor och Treblinka. Alla låg i det av Nazityskland annekterade Polen.

När började och slutade Förintelsen?

Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen av den sovjetiska Röda armén. Det kanske känns länge sedan för dig som är ung, men i ett större historiskt perspektiv är det alldeles nyss.

Hur många dog totalt under Förintelsen?

Under andra världskriget blev miljontals människor tillfångatagna och skickade med tåg till koncentrations- och förintelseläger. De blev av med sina hem, sina saker, sina kläder och i många fall sina familjer. Nästan 13 miljoner människor dog under förintelsen.

Hur många romer dog i Förintelsen?

Romer placerades i en egen avdelning kallad ”Zigenarfamiljelägret”. I lägret fanns som flest cirka 23 000 romer. Vuxna och barn gasades till döds, dog av sjukdomar, undernäring och i medicinska experiment, eller slogs ihjäl av lägervakter. Sammanlagt mördades 21 000 romer i Auschwitz-Birkenau.

Hur vet man hur många som dog i Förintelsen?

Även om det inte finns någon officiell förteckning över alla som dog under Förintelsen någonstans i världen har forskare, statliga myndigheter och judiska organisationer ända sedan 1940-talet konsekvent uppskattat antalet judar som mördats av nazisterna till cirka sex miljoner.

Var låg Treblinka?

Treblinka var ett förintelseläger i Polen, nordöst om Warszawa. Lägret byggdes upp i början av sommaren 1942, som ett led i den nazityska planen att utrota judarna i generalguvernementet. Totalt mördades över 875 000 människor i Treblinka.

Relaterade inlägg: