Hur fiskar man i Vänern?

Innehållsförteckning

Hur fiskar man i Vänern?

Hur fiskar man i Vänern?

Vänern är landets mest betydelsefulla sjö för yrkesfisket och idag finns omkring 80 yrkesfiskare i Vänern. Vanligen fångar yrkesfiskarna sik, öring, gädda och gös med bottensatta nät. Lax fångas med flytnät. Siklöjan fångas med siklöjeskötar.

Finns det röding i Vänern?

Röding och sik trivs i Vätterns kalla vatten. I Mälaren gynnas mer värmekrävande arter som gös och abborre. I Vänern trivs både kall- och varmvattenarter. Det finns stammar av naturligt lekande öring i Vänern och Vättern.

Är det fritt fiske i Vänern?

Fisket i Vänern är fritt i huvudsak inom 300 meter från fastlandet eller från ö med minst 100 meter längd. Undantag av fredningsområden, vissa fiskevårdsområden och förbud av fiske på enskilda arter. Förbud att fiska och fånga lax och öring som inte är märkt genom att fettfenan är bortklippt, detta gäller hela året.

Hur fiskar man röding i Vättern?

Det absolut vanligaste sättet som man fiskar röding på är genom trollingfiske, där man har ett bete på släp efter en båt. För att få upp röding så är det kanske den bästa metoden som man kan använda som sportfiskare. Visst kan man fånga röding genom spinnfiske från land eller med till exempel pimpelfiske från båt.

Är det fritt fiske i Vättern?

Du är välkommen att från strand eller båt meta, pimpla, spinn-, haspel- eller flugfiska. Detta handredskapsfiske får fritt bedrivas över hela Vättern. Vättern avgränsas i Motala av Storbron och i Karlsborg av Kanalbron samt i övrigt av räta linjer mellan de två yttersta mynningsuddarna av tillrinnande vattendrag.

Relaterade inlägg: