Är det kalk i betong?

Innehållsförteckning

Är det kalk i betong?

Är det kalk i betong?

Betong är en naturprodukt och kalk är en beståndsdel i be- tongen. ... Kalkutfällning uppkommer när oreagerad kalciumhydroxid från betongen ansamlas vid produktens yta. Kalciumhy- droxiden omvandlas vid kontakt med vatten och koldioxid till kalciumkarbonat. Processen kallas även urlakning.

Hur funkar betong?

Betongen hårdnar på grund av den kemiska reaktion som uppkommer när vatten blandas med cement. Därigenom utvecklas värme och detta gör att man kan gjuta i betong även när det är mycket kallt. Om betongen tillåts frysa i färskt tillstånd finns dock risk för betydande hållfasthetsförluster.

Vad är Sättmått betong?

Konsistens väljs med hänsyn till gjutbarhet, konstruktionens utformning och vald produktionsmetod och anges som sättmått i mm. För betong med högre sättmått än 210 mm används utbredningsmått. För självkompakterande betong (SKB) anges konsistensen normalt som flytsättmått, läs mer i denna broschyr!

Vilken sand till betong?

Det går utmärkt att själv blanda till en betong (eller snarare bruk) med enbart gjutgrus eller en bra natursand. Förhållandet (vikt) skulle kunna vara 1:2:3 mellan vatten, cement och grus/sand. Det ger då ett vatten-cement-tal (vct) på 0,50 vilket motsvarar hållfasthetsklass C32/40.

Vad har störst påverkan på hur hållfast betong blir?

Betong med hög hållfasthet kräver ökad mängd armering. Att använda hårdbetong som ett yttre slitskikt ger stora valmöjligheter; den finns i många olika färgskalor och variationer av ballast.

Vad menas med Exponeringsklass?

Begreppet "Exponeringsklass" har därför införts för att klassificera hur aggressiv omgivningen är för en betongkonstruktion utifrån den miljö där den ska stå. Exponeringsklasserna är grupperade efter angreppsmekanismer, t ex påverkan av havsvatten eller frysning.

Vad är Betongens egenskaper?

  • Betongens egenskaper bestäms till största del av förhållandet mellan vatten och cement, vattencementtalet. Hållfasthet är betongens viktigaste egenskap näst efter beständighet. Betongens hållfasthet bestäms förutom av vattencementtalet, även av cementtyp och ballastens egenskaper och sammansättning.

Hur mycket hålrum är en härdad betong?

  • Avgörande för betongens kvalitet är hur porös den är. Mellan 12 och 20 procent av härdad betong består av hålrum; ju högre kvalitet hos betongen desto mindre andel hålrum. Densiteten på betong kan variera men vanligt är att den ligger mellan 2 3 kg/m 3.

Hur hög är Tryckhållfastheten för betong?

  • Betong är mycket tryckhållfast, men har inte alls lika hög draghållfasthet, varför man vanligen använder armering. För betong med hållfasthetsklass C25/30 är tryckhållfastheten 30 MPa och draghållfastheten endast 1,8 MPa.

Relaterade inlägg: