Vad ska jag säga som referens?

Innehållsförteckning

Vad ska jag säga som referens?

Vad ska jag säga som referens?

En referens ska vara någon som känner dig väl, helst genom jobbet. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du har hanterat utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom. Anpassa valet av personer efter jobbet du söker.

Vad ska man tänka på när man är referens?

Tänk på att syftet med referensen är att du ska svara på frågor kring hur personen fungerat i tjänsten samt vilka kvalifikationer personen har. Du bör därför vara försiktig med hur du hanterar information som inte är relevant för tjänsten. Sträva efter att vara positiv, men ändå ärlig.

Hur ofta ringer man referenser?

Det räcker att du enbart skriver ”referenser lämnas på begäran” eller ”referenser lämnas på förfrågan” i ditt CV, för att dina referenspersoner inte ska bli uppringda för ofta om du söker många jobb.

När man är referens?

Checklista när du ringer upp en referens

  • En bra fråga att ställa inledningsvis är “Hur är du bekant med den jobbsökande”. ...
  • Nästa fråga att ställa är: ”Hur länge arbetade du och den jobbsökande tillsammans?” Här kommer tiden att vara avgörande när det kommer till trovärdigheten gällande svaren på övriga frågor.

Varför tar man referenser?

- Under en referenstagning säkerställer jag att kandidatens färdigheter och personliga egenskaper speglar de intrycken jag har fått tidigare av kandidaten, och om referenten ger en liknande bild av kandidaten som kandidaten själv har gett, säger Caroline.

När ska man ange referens?

Du lämnar dina referenser först när rekryteraren ber om dem. Då får du en chans att förbereda dina referenser på ett eventuellt samtal och om du har flera referenser får du också möjlighet att välja ut vem som är mest lämplig för jobbet som du söker.

Vad är en referens person?

Du är aktuell för rekryteringen och kan börja fundera över vem som är bäst lämpad att vara din referens. En bra referens är en person som har tillräcklig kunskap om dig för att på ett professionellt sätt kunna bedöma dina styrkor och svagheter, ditt sätt att jobba och dina utvecklingsmöjligheter.

Får man ge dålig referens?

Att lämna dåliga referenser är dock knappast (i normalfallet åtminstone) att beteckna som förtal. Enligt lagtexten ska den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning dömas för förtal (5 kap 1 § Brottsbalken).

När ska man ta referenser?

Om du söker efter ditt första jobb så försök hitta någon som kan utrycka sig professionellt om dig. En handledare från en praktik eller en kontakt på ett företag där du skrev ditt exjobb funkar absolut att lämna som referens.

Relaterade inlägg: