Kan man prova allergimedicin?

Innehållsförteckning

Kan man prova allergimedicin?

Kan man prova allergimedicin?

Du kan prova att behandla dig själv med receptfria mediciner i två veckor, men om det inte räcker för att bli av med symtomen behöver du kontakta läkare. Det kan hända att du behöver andra tabletter eller en annan typ av medicin, till exempel nässpray med kortison och antihistamin.

Kan man gå upp i vikt av allergimedicin?

Fråga från ”Lotta”: Jag har läst att man kan gå upp i vikt av allergitabletter, stämmer det? Magnus Wickman svarar: Det finns vad jag vet ett antihistamin som i stort sett inte används som du kan gå upp i vikt av. Men de vanliga moderna har inte den effekten.

Vilken allergimedicin pollen?

Den behandling som oftast är bäst att börja med är antihistaminer i tablettform som inte gör dig trött. Det kan vara tabletter som innehåller till exempel loratadin eller desloratadin. De brukar hjälpa inom en timme och är effektiva mot ögonbesvär, men hjälper även bra mot nysningar och rinnsnuva.

Vilken allergimedicin blir man trött av?

Antihistaminer hämmar den allergiska reaktionen genom att blockera histaminet. Men det är inte bara mastceller som har receptorer för histamin – i hjärnan finns till exempel två andra typer – och äldre antihistamintabletter blockerar mer eller mindre alla histaminreceptorer. Det gör att man blir trött.

Vilken allergimedicin till barn?

Barn från 6 år kan som alternativ till nässpray pröva med en antihistamintablett. Livicort nässpray kan kombineras med antihistamintabletter för att ge en kraftigare effekt. Även vid lindriga eller måttliga besvär från både ögon och näsa kan barn från sex år pröva med antihistamintabletter.

Kan man byta allergimedicin?

Pröva istället att byta till en tablett med ett annat antihistamin och se om det blir bättre då. Det kan vara individuellt vilket verksamt ämne som passar bäst. Du kan också pröva att kombinera med ögondroppar eller nässpray mot allergi, till exempel en kortisonnässpray eller ögondroppar med kromoglikat.

Kan man gå upp i vikt av sömntabletter?

Biverkningar. En del personer som använder läkemedlet kan bli trötta och dåsiga dagen efter. En del som använder läkemedlet kan också få ökad aptit och gå upp i vikt.

Varför går man upp i vikt av vissa läkemedel?

Mekanismen för detta utgörs bland annat av minskad natriumutsöndring, vätskeretention, ökad fettlagring samt proliferation av nya fettceller [3]. Huvuddelen av viktuppgången ses inom sex månader [3].

Vilken allergimedicin kan man ta när man är gravid?

Läkemedelsverket anger 2015 att antihistaminerna desloratadin, loratadin och cetirizin anses ha tillfredsställande publicerade säkerhetsdata, och kan användas även under graviditet [2].

När ska man börja med allergimedicin?

Börjar du äta mediciner när du redan fått besvär hjälper de sämre. Mitt råd är att börja några veckor innan säsongen för pollen drar i gång, men då det är svårt att förutse brukar jag säga att du ska starta så fort du känner av minsta lilla symptom.

Relaterade inlägg: