Vart kan man korta aktier?

Innehållsförteckning

Vart kan man korta aktier?

Vart kan man korta aktier?

Var kan jag låna aktier till blankning? Du kan inte korta en aktie om ingen är villig att låna ut aktier i det aktuella bolaget. I realiteten kan vem som helst låna ut sina aktier, men det är vanligtvis från stora fonder, banker och mäklarhus som du kan få låna aktier.

Vilka har blankning?

Aktuella positioner 2021-12-11
Emittentens namnEmittentens LEI-kodSumma blankning %
Fingerprint Cards AB5493004YF5D7Z612Z8228,16
Dometic Group AB (publ)549300STIPMK5VSA7Y590,71
Electrolux, AB ser. B549300Y3HHZB1ZGFPJ933,74
Essity Aktiebolag (publ)549300G8E6YUVJ1DA1530,56

Vad betyder Shortade aktier?

Genom att blanka aktier, eller att ”ligga kort” som det också kallas, får du möjlighet att tjäna pengar och gå med vinst även när börsen går ned. Blankning innebär att du säljer aktier som du inte äger. Det går inte att korta positioner i alla värdepapper.

Vart kan jag blanka aktier?

Generellt sett går det att blanka om aktien finns i ett större börsnoterat bolag som har hög likviditet, men mindre bolag kan också vara tillgängliga.

Hur tjänar man pengar på blankning?

Hur fungerar blankning? För att tjäna pengar på en fallande aktiekurs lånar man helt enkelt aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden.

Vem blankar?

Blankning kallas det när man säljer ett finansiellt instrument (oftast en aktie) som man från början inte äger. Det kallas att blanka, eller ”ligga kort”. Syftet är att kunna tjäna pengar på en aktie även om priset sjunker.

Relaterade inlägg: