Vad är kommunen ansvarig för?

Innehållsförteckning

Vad är kommunen ansvarig för?

Vad är kommunen ansvarig för?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Vad kan en kommun besluta om?

Staten beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra. ... Kommunerna sköter de lokala uppgifterna, bland annat skola, omsorg om barn, äldre och funktionshindrade samt vatten och avlopp.

Vad betalar man till kommunen?

Alla som bor i kommunen och som har en inkomst betalar en del av sin inkomst som skatt till kommunen. Det kallas kommunalskatt. Den skatt som kommunen får kan användas till den verksamhet som kommunen bedriver. Kommunen får också pengar från staten i form av statsbidrag.

Vad har landstinget ansvar för?

Landstingens ansvar ligger på en del samhällsuppgifter och dessa handlar i första hand om hälso-, sjuk- och tandvård. De har även ett ansvar för lokaltrafik, frågor angående kultur och även om planeringar som rör regionen. Landstingets verksamhet finansieras av landstingsskatten som är en del av den kommunala skatten.

Vad har regionen ansvar för?

Sveriges 21 regioner ansvarar för hälso- och sjukvård, smittskydd och kollektivtrafik, men även för regional utveckling och kultur. Ambulanshelikopter. Regionerna och kommunerna ansvarar tillsammans för länets kollektivtrafik. I de flesta län har de valt att bilda ett gemensamt länstrafikbolag som driver trafiken.

Vad kan en kommun bestämma?

Enligt lag har kommunen ansvar för frågor som:

  • Socialtjänsten - äldreomsorg och sociala biståndsfrågor.
  • Barnomsorg.
  • Skola för barn och ungdom.
  • Plan- och byggfrågor.
  • Hälso- och miljöskydd.
  • Renhållning och avfallshantering.
  • Räddningstjänst.
  • Vatten och avlopp.

Relaterade inlägg: