Vad får journalister göra?

Innehållsförteckning

Vad får journalister göra?

Vad får journalister göra?

Tillmötesgå rimliga önskemål från intervjuade personer om att i förväg få veta hur och var deras uttalanden återges. Förfalska inte intervjuer eller bilder. Visa hänsyn vid fotograferingsuppdrag, anskaffning av bilder och annat material, särskilt i samband med olyckor och brott.

Vad innebär det att vara journalist?

En journalist är en person som – oftast yrkesmässigt – arbetar med journalistik, det vill säga samlar in och framställer material för offentliggörande i medier.

Vad får man inte skriva i en tidning?

Man får inte förtala, förolämpa, hota och kränka människor. Hets mot folkgrupp, rasism, sexism samt oetiskt och stötande material sorteras självklart bort från UNT:s och unt.se:s spalter. Och så ska man hålla sig till ämnet!

Vad är pressetik?

Pressetik, en typ av tillämpad etik, syftar till att definiera vad som är lämpligt att, med hänsyn taget till individers välbefinnande, publicera. Det omfattar även hur journalister förväntas utföra sitt uppdrag.

Vad är syftet med Professioners yrkesetiska regler?

De tretton yrkesetiska reglerna är tänkta att vara till stöd för dig som journalist i ditt dagliga arbete. Att journalisten visar hänsyn i arbetet på fältet och i sitt arbete strävar efter att rapportera korrekt är viktigt för allmänhetens förtroende. ...

Har journalister tystnadsplikt?

Sveriges grundlag har ett särdeles starkt skydd för journalister, källor och deras kommunikation. Källskydd, som också kallas tystnadsplikt, innebär att den person eller entitet (exempelvis en redaktion) som har tagit emot en uppgift eller ett tips inte får avslöja den uppgiftslämnare som vill vara anonym.

Vad gör en researcher journalist?

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori. Samlar lokala, nationella och internationella nyheter med hjälp av intervjuer, undersökningar och observationer för tidningar, TV, radio och andra media. Redigerar artiklar och inslag. Granskar och bevakar uppgifter av allmänintresse.

Vad gör redaktionen?

Redaktion, en arbetsgrupp inom ett massmedium eller på Internetcommunities. Redaktionen brukar ledas av en chefredaktör som i allmänhet är ansvarig utgivare. Andra ledare för en redaktion kan vara redaktionschef eller nyhetschef. På dagstidningar och andra större massmedier finns ofta flera olika redaktioner.

Får man skriva vad man vill på nätet?

Alla har rätt att skriva vad de vill på nätet. Falskt. Regeringsformen, yttrandefrihetsgrundlagen och Europakonventionen ger oss rätt att dela med oss av våra tankar, fritt uttrycka våra åsikter och sprida information. Men detta måste göras under ansvar och med hänsyn till andra lagar.

Får man skriva vad som helst på internet?

Yttrandefrihet, att du får ha en åsikt och sprida den, skyddas i Sveriges grundlag. Den lagen ger människor rätt att uttrycka sig på de sätt som de vill. Men det betyder inte att du får skriva vad som helst. Särskilt inte om och till andra personer.

Relaterade inlägg: