Vilken månad ska man plantera jordgubbar?

Innehållsförteckning

Vilken månad ska man plantera jordgubbar?

Vilken månad ska man plantera jordgubbar?

Jordgubbar kan antingen planteras tidigt på våren eller i juli/augusti och börjar i båda fallen ge bra skörd året därpå. De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd.

När kan man sätta ut jordgubbsplantor på balkongen?

Plantering av jordgubbar Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut.

När ska man sätta Jordgubbsfrön?

Rekommenderad tid för sådd av jordgubbar Jordgubbsfrö kan gro oregelbundet och tar ca. 3-6 veckor att komma upp. Räkna därefter med minst 6-8 veckor innan plantan kan sättas ut på friland, vilket tidigast kan göras när risk för nattfrost är över.

Hur stor kruka behöver en Jordgubbsplanta?

Se till att din behållare alltid är minst 24 cm i diameter för en individuell jordgubbsplanta. Planterar du två eller tre plantor i samma behållare så behöver din kruka vara 30 cm eller 36 cm i diameter, respektive. Fler plantor ger mer bär! I stora behållare bör plantorna ha 25-30 cm avstånd till varandra.

Var trivs jordgubbar bäst?

Förkultivera inomhus och plantera ut i början av sommaren. Jordgubbar har ytliga rötter och trivs bäst i mullrik, sandblandad jord. Bäst skörd får du om du har din odling på en solig och skyddad plats. Välj gärna en lätt sluttande plats för god avrinning av vatten bland annat då rötterna är känsliga för syrebrist.

Kan man plantera om jordgubbsplantor?

Gödsla efter skörd i augusti och då gärna med kogödsel. Räkna inte med en större skörd första året. Jordgubbar ger störst skörd som två- och treåriga. Efter fyra till fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya, och även att byta växtplats för att undvika jordtrötthet.

Kan man odla jordgubbar på balkongen?

En liten yta som balkong eller uteplats är inget hinder för att odla jordgubbar. Krukor, lådor och amplar gör det också möjligt att odla yteffektivt i växthus och uterum. Nya jordgubbssorter ger skörd under en längre tid - perfekt för krukodlaren. Du hittar vårt stora utbud av krukor under Planteringskärl.

När kan man köpa jordgubbsplantor?

Vill du ha egenodlade färska jordgubbar till nästa sommar? Då är det läge att ta en paus från hängmattan och badandet och istället ägna några timmar åt att förbereda inför nästa års jordgubbsskörd. Fördelen med att plantera jordgubbsplantorna nu i juli och början av augusti är att de ger full skörd redan nästa år.

När ska man plantera om sådden?

Men när de två första bladparen visar sig kan du börja tänka på omplantering i större krukor. Detta måste göras varsamt så att de små rötterna inte tar skada. Ställ den nya krukan ljust och svalt eller använd en växtlampa. Nu börjar det bli dags att ställa ut plantan i drivhus eller låta den ha plastlock över sig.

När ställa ut jordgubbsplantor?

Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer.

Relaterade inlägg: