När krävs bygglov för attefallshus?

Innehållsförteckning

När krävs bygglov för attefallshus?

När krävs bygglov för attefallshus?

Regler i korthet för attefallshus Den högsta nockhöjden är 4 meter. ... Husen får byggas utan bygglov om de byggs 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen. Bygget av ett attefallshuset måste anmälas till kommunen, även om det inte krävs något bygglov.

Vad får man använda ett attefallshus till?

Till skillnad från friggeboden får attefallshuset inredas som självständig bostad, som får användas både som fritidsbostad och permanentbostad. ... Det är också möjligt att använda attefallshuset som komplementbyggnad, det vill säga som till exempel uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus.

Vad krävs för att bygga attefallshus?

Ett attefallshus får vara max 25 kvadratmeter stort och får byggas på en fastighet som har ett en- eller tvåbostadshus. Du får (utöver attefallshuset) även bygga en friggebod på max 15 kvadratmeter på tomten. Attefallshuset måste vara fristående från boningshuset, men ska uppföras i omedelbar närhet av det.

Hur stor får en Attefall vara?

Om du har ett bostadshus får du uppföra ett eller flera attefallshus i omedelbar närhet till ditt hus. Den totala byggnadsarean får dock inte överstiga 30 kvadratmeter. När det gäller höjden på komplementbyggnaden får den högsta punkten inte överstiga fyra meter från marknivå.

Måste man ha bygglov för friggebod?

Du får uppföra en eller flera mindre komplementbyggnader på en tomt med ett småhus – utan bygglov eller anmälan. Friggebodar får inte tillsammans ha en byggnadsarea över 15 kvm eller en nockhöjd över 3 meter från medelmarknivån samt placeras i omedelbar närhet av bostadshuset.

Måste man söka bygglov för växthus?

Du kan behöva bygglov för att bygga lusthus eller växthus, men genom de så kallade attefallsreglerna och friggebodsreglerna räcker det ibland med att du gör en anmälan och får startbesked. ... Det förutsätter att lusthuset eller växthuset uppfyller villkoren för friggebod eller attefallshus.

Vad är en attefallshus?

Ett attefallshus är en bygglovsbefriad komplementbyggnad eller komplementbostadshus som får vara max 25 m2. Att uppföra eller bygga till ett attefallshus inom detaljplan kräver inget bygglov, men däremot en anmälan till byggnadsnämnden.

Vad är en Attefallare?

Attefallshus (attefallare) är i Sverige en ny typ av komplementbyggnad som från den kan byggas utan bygglov på många tomter. Attefallshuset får ha upp till 30 m² byggnadsarea och 4 meter nockhöjd, och det kan inredas till permanentbostad.

Får man bygga attefallshus vid fritidshus?

"Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggeboden på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra ett så kallat attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. ... Ett attefallshus har samma regler som en bygglovspliktig byggnad.

Relaterade inlägg: