Vad kostar ett par terminalglasögon?

Innehållsförteckning

Vad kostar ett par terminalglasögon?

Vad kostar ett par terminalglasögon?

Terminalglasögon är alltså ett arbetsredskap och ska vara kostnadsfria för arbetstagare. Att arbeta framför en bildskärm utan rätt korrektion kan både ge trötta och irriterade ögon samt huvud-, nackvärk och trötthet.

Hur mycket ska arbetsgivaren betala för terminalglasögon?

Om undersökningen visar att du behöver det, har du rätt till terminalglasögon som är anpassade för ditt bildskärmsarbete (Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS1998:5). Glasögonen ska vara arbetsredskap och innebär inga kostnader för dig. Arbetsgivaren betalar både synundersökningen och för grundutförande av glasögon.

Hur ofta har man rätt till terminalglasögon?

Det är inte fastlagt hur ofta du har rätt att få en undersökning och nya glasögon mer än att det ska vara regelbundet. Som riktlinje brukar man tala om 2-5 års intervaller och då i det lägre intervallet efterhand som man blir äldre.

Vad kostar Prismaglasögon?

Det finns flera olika varianter av progressiva glas med olika behandlingar och i olika prisklasser. Prata därför med våra optiker om hur just ditt synfel påverkar glasets prestanda. Hos Synoptik kan du köpa progressiva glas från 1.700 kr och uppåt, pris för båge tillkommer.

Vad kostar Fotokromatiska glas?

Det bruna glaset kan upplevas som ljusare än det gråa men de blir lika mörka när ljuset träffar glaset. Fotokromatiska glas kostar 1100kr extra hos Smarteyes.

Hur mycket är avdragsgillt för terminalglasögon?

Om du bekostar en anställds terminalglasögon är det en skattefri förmån. Förutsättningen är att den anställde behöver dem i sitt arbete vid en dator. Skattefriheten gäller även så kallade terminalprogressiva glas om arbetsförhållandena kräver sådana glas.

Kan man ha terminalglasögon hela tiden?

Synundersökningen går till som vanligt, med tillägget att man även mäter för terminalavstånd, vanligtvis cirka 60 centimeter. – Du kan inte använda terminalglasögon till att köra bil eller se på avstånd med dem, säger Git Grönvall. Det är inte bara ögonen som påverkas när synen sviktar framför skärmen.

Vem har rätt till Arbetsglasögon?

Att arbeta vid bildskärm är synkrävande. ... Arbetstagare som arbetar minst en timme per dag framför bildskärm har rätt till en synundersökning som bekostas av arbetsgivaren. Om synundersökningen visar att man behöver särskilt anpassade arbetsglasögon ska man få sådana av arbetsgivaren.

Relaterade inlägg: