Vad får mina föräldrar bestämma?

Innehållsförteckning

Vad får mina föräldrar bestämma?

Vad får mina föräldrar bestämma?

Föräldrar eller andra vårdnadshavare får bestämma vissa saker. De har till exempel ansvar för att du inte gör något som du kan bli skadad av, och för att du går i skolan. Men enligt Barnkonventionen har du rätt att vara med och bestämma. Och du har rätt till ett privatliv.

Hur mycket kan en förälder bestämma?

Dina föräldrar eller vårdnadshavare har ansvar för dig tills du fyller 18 år. Men de får inte bestämma allt. Du har rätt att vara med och bestämma saker som handlar om ditt liv. Ta hjälp av någon annan, om familjen vill bestämma eller kontrollera för mycket.

Kan mina föräldrar bestämma över mig när jag är 18?

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare är ansvariga för dig tills du har fyllt 18 år. Men de bestämmer inte över allting, och de får inte behandla dig hur som helst.

Hur är en narcissist som förälder?

En narcissistisk person är ofta manipulativ och använder straff och hot. I barnets värld kan den krävande föräldern snabbt skapa en ängslighet, eftersom barnet vet att fel beslut straffar sig. Obearbetat kan detta odla känslor av otillräcklighet, oro och inkompetens.

Hur mycket ska barnen bestämma?

Saker som barn får bestämma varierar från familj till familj. Det finns olika familjekulturer, olika intressen och barn med olika egenskaper. Det kan finnas en vilja att styra och ställa väldigt mycket och att inte ens ge utrymme för barnet att säga sin åsikt i väldigt naturliga frågor.

När ska en 15 åring vara hemma?

Reglerna är tydliga: Under vinterhalvåret ska alla som är yngre än 16 år vara hemma innan klockan 22 om de inte rör sig ute med sina föräldrar eller andra vuxna. På sommaren får man vara ute två timmar längre.

Relaterade inlägg: