Kan en polis som inte är i tjänst?

Innehållsförteckning

Kan en polis som inte är i tjänst?

Kan en polis som inte är i tjänst?

Angående frågan om en polisman, som inte är i tjänst, får ingripa på fritiden stadgas i 9 § Polislagen. Om polismannen får kännedom om ett brott får hen ingripa och ska även lämna rapport om detta. Det är inget krav att vara i tjänst för att man ska ingripa.

Vad polisen får och inte får göra?

Polisen får avvisa eller avlägsna personen från ett visst område om någon stör eller är farlig för den allmänna ordningen. I till exempel krogmiljöer är det vanligt att polisen möter berusade personer och i dessa fall har polisen rätt att göra ett omhändertagande om personen utgör en fara för sig själv eller andra.

Kan polisen stoppa vem som helst?

En polisman har bland annat rätt att stoppa ett fordon om det finns anledning att anta att någon i fordonet har gjort sig skyldig till brott ( 22 § p. 1 polislagen). ... 4 polislagen). Ett exempel på detta är polisens befogenhet att göra nykterhetskontroller genom blåsning enligt lagen om alkoholutandningsprov.

Måste man göra som polisen säger?

Det finns inte heller någon generell skyldighet för en själv att uppvisa legitimation för polisen eller att prata med polisen. Det finns ingen rätt att förolämpa eller hota polisen, men det finns en viss acceptans för att människor kan uttrycka sig dumt vid polisingripande.

Måste jag följa med polisen?

Det är polisens arbete att utreda brott och försöka lösa brott. Det gör polisen genom att prata med människor som kan veta något om brottet. Ibland behöver du samarbeta med polisen för att de ska kunna göra sitt jobb. Det kan vara att prata med polisen om vad du har sett och vad du vet om något som har hänt.

Kan polisen göra husrannsakan utan tillstånd?

Att gå in i någon annans hem utan tillstånd utgör hemfridsbrott och är straffbart såväl för polis som privatpersoner. Polisen kan dock med laga stöd gå in i någons hem. Det kallas husrannsakan. Förutsättningarna för att få göra en husrannsakan stadgas i 28 kap.

Får polisen bryta sig in?

Polisen har rätt att gå in i en persons bostad utan tillstånd om polisen ska göra en husrannsakan (20 § PolisL) eller om det finns anledning att tro att det finns någon i bostaden som är avliden, medvetslös eller det är en nödsituation och personen i nöd är oförmögen att tillkalla hjälp (21 § PolisL).

Relaterade inlägg: