Hur påverkas du av att Sverige är med i EU?

Innehållsförteckning

Hur påverkas du av att Sverige är med i EU?

Hur påverkas du av att Sverige är med i EU?

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att ta beslut om nya lagar. Som EU-land har Sverige överlämnat en del av den makten till EU. I EU är det regeringen som för Sveriges talan, men riksdagen har möjlighet att påverka. Riksdagen granskar EU-dokument och prövar förslag på nya EU-lagar.

Hur har folket inflytande över makten i EU?

EU:s medborgare väljer ledamöterna i direkta val. Därför kallas också Europaparlamentet för folkets röst. ... Det finns 20 utskott i Europaparlamentet. Det är i utskotten som ledamöterna gör sitt politiska arbete.

Hur kan medborgarna påverka riksdagen?

Påverka riksdagen

  • Kartlägg nyckelpersoner. Omvärldsbevaka i traditionella och sociala medier för att kartlägga var riksdagsledamöterna står i er fråga. ...
  • Skriv utkast till motioner. ...
  • Skriv utkast till frågor. ...
  • Skriv utkast till interpellationer. ...
  • Föreslå seminarium. ...
  • Kontakta departement. ...
  • Väck ministerns intresse. ...
  • Påverka budgeten.

Vad gör inte EU?

Frågor där EU inte bestämmer I sådana frågor är det medlemsländernas egna regeringar och nationella parlament som äger rätten att ta beslut. EU beslutar inte om skatter, skola och hälso- och sjukvård.

Är det bra för Sverige att vara med i EU?

Ingenting har större betydelse för vår välfärd än handeln med våra europeiska grannar. Mer än hälften av vår export går till andra EU-länder. Samtidigt är vår andel av den totala varuhandeln mellan EU-länderna bara omkring 3 procent. EU är alltså mycket viktigare för Sverige än vad Sverige är för EU.

Hur kommer en ny lag i EU till?

Om EU-kommissionen lämnar ett förslag på ny EU-lag ska Europaparlamentet och ministerrådet fatta beslut om förslaget. Men först sker förberedelser på hemmaplan i EU-länderna. För Sveriges del innebär det att riksdagen och regeringen tar ställning till lagförslaget och hur det skulle påverka Sverige.

Hur jobbar riksdagen med EU?

I riksdagens kammare debatterar ledamöterna EU-frågor. Där hålls öppna debatter som sänds via webb-tv och som alla kan ta del av. På så sätt är kammaren viktig för insynen, öppenheten och den allmänna debatten i EU-frågor. Regeringen informerar också regelbundet ledamöterna i riksdagens kammare om aktuella EU-frågor.

Hur kan vi påverka beslut i EU?

Det finns flera vägar att gå om du vill försöka påverka EU-beslut. Du kan delta i EU-kommissionens samråd eller starta ett så kallat medborgarinitiativ. ... Om du vill påverka inriktningen på EU-politiken kan du rösta i valet till Europaparlamentet och i det svenska riksdagsvalet.

Relaterade inlägg: