Vad räknas som en tjänsteman?

Innehållsförteckning

Vad räknas som en tjänsteman?

Vad räknas som en tjänsteman?

Tjänstemän är de som arbetar på kontor eller i förberedande arbetsuppgifter. Arbetare är de som arbetar i den direkta verksamheten. Tjänstemän är de med arbetsuppgifter där ett tjänstemannaavtal gäller och som därför är medlemmar i ett TCO- eller ett SACO-förbund.

Hur blir man tjänsteman?

En tjänsteman skilde sig ursprungligen från en arbetare genom att i sitt yrke producera tjänster i stället för varor. I dag handlar skillnaden snarast om utbildningsform; en tjänsteman har i allmänhet, till skillnad från arbetaren, genomgått gymnasium eller teoretisk gymnasieskola och akademiska studier.

Vad är skillnaden mellan arbetare och tjänstemän?

Arbetare är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom LO och ett arbetsgivarförbund. Tjänsteman är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom PTK och att arbetsgivarförbund.

Är undersköterska tjänstemän?

Unionen vänder sig till tjänstemän inom den privata sektorn. Undersköterska räknas inte som ett tjänstemannayrke. Sjuksköterska räknas förvisso som ett tjänstemannayrke men Unionen har inga praktiserande sjuksköterskor som medlemmar. Om du är sjuksköterska kan du istället gå med i Vårdförbundet.

Vad avgör vilket kollektivavtal?

Reglerna för att avgöra vilket kollektivavtal en blandad tjänst skall tillhöra är följande: Om en tjänst utformats så att den innehåller både tjänstemanna- och arbetarsysslor skall arbetsgivaren, utifrån de faktiska förhållandena, avgöra vilken av dessa som dominerar.

Vilket fackförbund som tjänstemän?

Unionen är fackförbundet för alla tjänstemän i det privata arbetslivet. Alla utbildningar och alla befattningar, i alla former och på alla nivåer är välkomna.

Vad jobbar en tjänstemän med?

Tjänstemannasysslor är typiskt sett; administrativa sysslor, personalledning, planering, inventering, utredning, uppföljning/analys och utvärderingsarbete, schemaläggning, budgetarbete, ekonomistyrning, fakturering, bokföring, bokslut, lönehantering, certifieringsarbete, marknadsföring, PR-arbete och kundvård etc.

Vad är en privatanställd tjänstemän?

Privatanställd tjänsteman: Du som är privatanställd tjänsteman jobbar ofta på kontor, kanske med ekonomi eller IT. Du kan också som privatanställd tjänsteman vara chef eller arbetsledare.

Relaterade inlägg: