Hur såg det ut på medeltiden?

Innehållsförteckning

Hur såg det ut på medeltiden?

Hur såg det ut på medeltiden?

medeltiden var det skillnad på folk och folk. Nästan alla människor var bönder. Ändå måste de följa de lagar och bestämmelser som de rika i landet bestämde; adel, präster och högst upp på samhällsstegen – kungen. Städer växte upp och blev centrum för handel och administration.

Hur var hygienen på medeltiden?

Man tvättade sig bland annat i badtunnor eller badstugor, eftersom man inte hade något badrum hemma. Under medeltiden var renlighet något man såg som nödvändigt och som en av de viktigaste sakerna i en människas liv förutom jakt, dryck och vila.

Vad gjorde man som bonde på medeltiden?

Den största delen av medeltidens befolkning var bönder. ... Den andra sortens bönder var de som brukade jord som ägdes av frälset. De betalade arrende (hyra) till den som ägde jorden, ofta i form av det som producerades på gården, till exempel smör, kött eller bröd. Jakt och fiske var fortfarande viktigt för bönderna.

Vad gjorde borgmästaren på medeltiden?

Under medeltiden innehavare av ordförandepost i en stads råd. Säkra belägg återfinns i Stockholm 1323 och Åbo 1324. ... Från 1610 och särskilt efter 1650 blev borgmästaren en stads högste ledare med ansvar för stadens förvaltning och judiciella funktioner. Borgmästaren var ordförande för stadens magistrat och rådstugurätt.

Vad använde man badhusen till?

Besök i badhuset var en fest Under medeltiden hade både offentliga och privata badhus blivit ett dragplåster, ett slags sällskapssalonger som såväl fattiga som rika besökte minst en gång i veckan. Här kunde man tillfredsställa många behov – utöver en grundlig rengöring av kroppen.

Hur luktade det på medeltiden?

Det sägs att man under medeltiden kunde känna lukten av stad flera timmar innan man nådde stadsgränsen. ... Den omisskännliga lukten av kokt kål, får i kål och köttspad steg mot skyn. Och då och då oset från en grillad spädgris.

Relaterade inlägg: