Hur påverkar EU vårt rättsväsende?

Innehållsförteckning

Hur påverkar EU vårt rättsväsende?

Hur påverkar EU vårt rättsväsende?

Alla EU-länder är anslutna till Europakonventionen och i Sverige gäller den som svensk lag. Även EU ska respektera de rättigheter som garanteras i Europakonventionen. Tanken med EU:s stadga för fri- och rättigheter är att den ska göra de grundläggande rättigheterna i EU tydligare.

Vilka lagar får bara EU stifta?

Bara EU kan stifta lagar

  • Tullunionen.
  • Konkurrensregler för den inre marknaden.
  • Penningpolitiken för euroländerna.
  • Handel och internationella avtal (under vissa omständigheter)
  • Marina växter och djur som regleras av den gemensamma fiskeripolitiken.

Vad strävar EU efter?

Följande anges i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget): ”Unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter.

Vad får EU inte besluta om?

EU-länderna bestämmer till exempel själva om inkomstskatter, barnbidrag, pensioner, skolan samt hälso- och sjukvården. I sådana frågor är det medlemsländernas egna regeringar och nationella parlament som äger rätten att ta beslut. EU beslutar inte om skatter, skola och hälso- och sjukvård.

Vilka möjligheter finns det att påverka EU?

Du kan påverka EU genom att rösta Det är politiker från EU-länderna som tar beslut om nya EU-lagar i Europaparlamentet och ministerrådet. Du kan påverka inriktningen på EU-politiken genom att rösta i valet till Europaparlamentet och i det svenska riksdagsvalet.

Vad har EU för uppgift?

Vad gör EU egentligen? ... Sverige och de andra EU-länderna har pekat ut ekonomiska och politiska frågor som de vill arbeta med tillsammans. Ekonomisk tillväxt, hög sysselsättning och hållbar utveckling i EU-länderna är några av målen för samarbetet. Att främja fred och bekämpa diskriminering är andra.

Relaterade inlägg: