Hur man bygger ett hönshus?

Innehållsförteckning

Hur man bygger ett hönshus?

Hur man bygger ett hönshus?

Ett hönshus bör vara isolerat och ha lagom tjocka sittpinnar så att hönan precis kan greppa om dem....Minimikrav på ett hönshus:

  1. Varje höna bör ha minst 0,2 kvm hönshus.
  2. Det ska finnas fönster så att de får solljus.
  3. Hönorna ska ha tillgång till sittpinnar.
  4. Det ska finnas värpreden och ströbad.

Hur inreder jag mitt hönshus?

Ljus och värme. Höns behöver fönster, helst inte rakt i söder så att hönshuset blir för varmt när solen ligger på. Det är också bra att ha elektrisk belysning så att du kan förlänga dagen när det börjar mörkna och så att du kan se ordentligt när du går in i hönshuset. Det behövs dock sällan radiatorer i ett hönshus.

Hur stort bör ett hönshus vara?

En bra grund för ett hönshus är att det ligger på torr mark med ett fönster åt söder. Storleksmässigt brukar en tumregel vara att ha max tre stora höns eller fyra dvärghöns per kvadratmeter golvyta. På golvet kan du ha halm, kutterspån eller sågspån.

Hur ska en hönsgård se ut?

Redesytan ska vara minst 0,075 kvadratmeter med kortaste sidan minst 24 centimeter. Har du kollektivreden ska varje höna ha minst 0,010 kvadratmeter och den minsta ytan ska vara minst 0,140 kvadratmeter med kortaste sidan minst 35 centimeter.

Vad kostar det att bygga ett hönshus?

Läs gärna tidigare inlägg om fixandet av själva hönshuset här. Kostnader i samband med att skaffa höns: Hönshus – på Granngården kan man köpa en modul för ca 2.500 kr som man får bygga ihop själv eller så köper man en begagnad lekstuga på Blocket. De är mycket åtråvärda och ligger oftast runt 3.500-4.000 kr.

Vad ska man ha för golv i hönshus?

Välj att antingen köpa ett färdigt hönshus, bygga ett eget eller använda exempelvis en lekstuga som hönshus. Golvet bör vara täckt med halm eller spån. Om du ska ha värphönor ska du se till att det finns tillräckligt med halm i redena för att hönorna har det bekvämt när de lägger ägg.

Hur man isolerar ett hönshus?

Om man behöver isolering beror delvis på vilken ras man har, men också var i landet man bor. Vi föredrar att ha isolerade hönshus, eftersom det skyddar mot kyla på vintern och värme på sommaren. Vi har isolerat med 70 mm isolering. Hönshuset har tre ventiler, för att ge god ventilation.

Hur stor ska Hönsluckan vara?

Hönslucka. Ingången till hönshuset bör vara en lucka med storlek på 35 x 40 cm, enligt Jordbruksverkets rekommendationer, men bör anpassas efter storleken på hönsrasen.

Relaterade inlägg: