Vad får Godman göra?

Innehållsförteckning

Vad får Godman göra?

Vad får Godman göra?

En god man eller förvaltare har rätt att sköta mer omfattande angelägenheter åt sin huvudman. Exakt vad som ska ingå i åtagandena bestäms i den process som utser dem. Den person (huvudmannen) som har fått en god man har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och har alltså full förfoganderätt över sina bankkonton.

Vad kan ingå i uppdraget som god man eller förvaltare?

Det kan bestå av delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Ett godmanskap kan bestå av alla tre delarna, två i kombination eller bara en del. Det vanligaste är att ett uppdrag består av alla tre. Här kan du läsa mer om vad de innebär.

Vad ingår inte i god mans uppdrag?

En god mans eller förvaltares uppgift är i stället att se till att saker blir utförda, inte att göra det själv. Det ingår till exempel inte i en god mans eller förvaltares uppdrag att städa eller göra matinköp.

Vem kan jobba som god man?

Först och främst krävs att du är myndig och inte själv har förvaltare. Lagen säger också att att en god man ska vara "en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna". Kravet på lämplighet innebär bland annat att du har ordnad ekonomi och tid att ägna dig åt uppdraget.

Relaterade inlägg: