Vad menar man med ekologisk odling?

Innehållsförteckning

Vad menar man med ekologisk odling?

Vad menar man med ekologisk odling?

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården.

Vad strävar en ekologisk odling efter?

För att göra det behöver man använda naturresurser som jord, energi och vatten på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt. Ekologisk produktion ska också stötta den biologiska mångfalden och värna om djurens välmående.

Vad är bra med konventionell odling?

I den konventionella odlingen är fungicider riktade mot olika grupper av skadegörare en grundbult, medan den ekologiska odlingen förespråkar andra metoder, som en varierad växtföljd och biologisk bekämpning. ... Detta har gjort att regelverket kring sådana bekämpningsmedel blivit allt strängare.

Vad är skillnaden mellan ekologisk och konventionell odling?

Ekologiskt och konventionellt jordbruk – vad betyder begreppen? Det ekologiska lantbruket använder sig, till skillnad från det konventionella, inte av konstgödsel eller naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Istället används andra metoder, som andra växtföljder, gröngödsling och mer kretsloppsfokus gällande gödseln.

Varför ekologisk odling?

Renare vatten och större biologisk mångfald Ekologisk odling är av en rad anledningar mer miljövänlig än konventionell odling. Eftersom inga gifter används riskeras inte dessa spridas till och förorena närliggande vattendrag eller ackumuleras i jordmånen.

Vad är nackdelar med jordbruk?

Det finns även nackdelar med ekologiskt jordbruk: 1. Livsmedel som odlas enligt denna metod är dyra eftersom det krävs mer manuellt arbete än i det än konventionellt jordbruk. ... Det är arbetsintensivt och en bonde kan producera mer grödor med hjälp av industriella metoder än via ekologiska.

Hur påverkar ekologisk miljön?

Anledningen till att ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionell är att skördarna per hektar är mycket lägre i ekologisk matproduktion, främst eftersom konstgödsel inte tillåts i ekologisk odling. För samma mängd mat krävs därför mycket större markareal om den är producerad ekologiskt.

Relaterade inlägg: