Vad får föräldrar bestämma 18 år?

Innehållsförteckning

Vad får föräldrar bestämma 18 år?

Vad får föräldrar bestämma 18 år?

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare är ansvariga för dig tills du har fyllt 18 år. Men de bestämmer inte över allting, och de får inte behandla dig hur som helst. Du har rätt att känna dig trygg hemma och du ska vara med och påverka ditt liv. Du har rätt att ha ett privatliv.

Hur ska jag få mina föräldrar att tro på mig?

Berätta för mamma hur du tänker om de saker som du vill att hon skall lita på att du klarar av, förklara för henne hur du tänker göra för att du skall lyckas. Börja med en sak i taget, du och mamma kommer överens om vad det är, var så konkret som möjligt. Bestäm också med mamma hur länge testperioden skall vara.

Får mina föräldrar ta mina pengar?

Föräldrarna får inte ta ut och använda pengar som står på den omyndiges bankkonto. En omyndig som disponerar över sina egna pengar kan fråntas den rätten av föräld- rarna. Om barnet har fyllt 16 år måste dock överförmyndaren ge sitt tillstånd till detta.

Vad ska man göra med barn som ljuger?

Detta är viktigt att hålla i minnet för att inte avtvinga barnet sanningen i en pressad situation, utan behålla lugnet och låta barnet komma ner i varv så att hjärnan fungerar bättre och först då prata om problemet. Att gräla och fördöma barnet för att det ”ljuger” är meningslöst.

Relaterade inlägg: