Vad ska inte stå i en journal?

Innehållsförteckning

Vad ska inte stå i en journal?

Vad ska inte stå i en journal?

Det är förbjudet att radera eller göra text oläslig i en journal. Den som antecknar i journalen får bara rätta felaktigheter genom att markera det som är felaktigt och skriva in nya anteckningar. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan besluta att en journal eller delar av en journal får förstöras.

Varför kan jag inte läsa min journal på 1177?

Nej. Idag kan du inte läsa all din journalinformation i e-tjänsten Journalen. Mer information än den som visas i nuläget kommer att läggas till successivt. Liksom tidigare har du alltid rätt att få pappersutskrifter av din journal.

Vad ska stå i journalanteckningar Daganteckningar?

Daganteckningar är anteckningar som skrivs varje dag på vårdavdelningar. Som läkarstudent kommer du få skriva många sådana. De ska innehålla: Hur mår patienten idag?

Vad regleras i patientdatalagen?

Lagens syfte 2 § Informationshantering inom hälso- och sjukvården ska vara organiserad så att den tillgodoser patientsäkerhet och god kvalitet samt främjar kostnadseffektivitet. Personuppgifter ska utformas och i övrigt behandlas så att patienters och övriga registrerades integritet respekteras.

Kan inte läsa min journal?

Informationen visas först när du loggar in på 1177.se och öppnar Journalen, så om du inte vill läsa din journal rekommenderas du att inte öppna den. Du kan också stänga all åtkomst till Journalen genom en förseglingsfunktion i tjänsten. Då kan du själv inte öppna den igen, utan det sker genom en särskild prövning.

Relaterade inlägg: