Vad finns på Fass?

Innehållsförteckning

Vad finns på Fass?

Vad finns på Fass?

Fass, förkortning för Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, är en sammanställning av läkemedelsfakta från läkemedelsindustrin till olika förskrivare av läkemedel och apotekspersonal.

Vilka olika typer av läkemedel finns det?

Läkemedel finns i många olika former:

  • Läkemedel som du tar genom munnen, till exempel tabletter, kapslar och flytande former som suspensioner och lösningar.
  • Läkemedel som du för in i ändtarmen, till exempel stolpiller, så kallade suppositorier.
  • Läkemedel som du för in i slidan, till exempel vagitorier och slidkräm.

Vilken myndighet prövar och godkänner ett läkemedel?

Läkemedelsverket prövar även frågor om erkännande av ett godkännande eller en registrering som har meddelats i ett annat EES-land.

När godkänns Covid vaccin?

Det finns regler och rutiner för hur vaccin blir godkända för att garantera att de har en god säkerhet och är effektiva. EU-kommissionen godkänner vaccin mot covid-19 för användning inom EU utifrån europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s utlåtande.

Vad är FASS förkortning för?

Svar: Namnet Fass kommer ursprungligen från en förkortning av Farmacevtiska specialiteter i Sverige.

Vilka typer av läkemedel finns i ändtarmen?

  • Läkemedel finns i många olika former: Läkemedel som du tar genom munnen, till exempel tabletter, kapslar och flytande former som suspensioner och lösningar. Läkemedel som du för in i ändtarmen, till exempel stolpiller, så kallade suppositorier. Läkemedel som du för in i slidan, till exempel vagitorier och slidkräm.

Vad innebär ett godkännande av ett läkemedel?

  • Godkännande av ett läkemedel innebär att dokumentationskraven som diskuteras i kapitlet är uppfyllda och därmed tillåts också marknadsföring av produkten. Ett godkännande innebär i sig inte någon rekommendation om att läkemedlet bör användas.

Vad är ett naturläkemedel?

  • De ska vara avsedda för egenvård och användas vid tillfälliga och lindriga besvär. Naturläkemedel innehåller en djurdel, bakteriekultur, mineral eller salt som inte är alltför bearbetade. Naturläkemedel ska uppfylla de grundläggande kraven som gäller för läkemedel.

Hur ska ett läkemedel få säljas i Sverige?

  • Läkemedel är ämnen som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av det svenska eller det europeiska läkemedelsverket.

Relaterade inlägg: