Vad kallas invånare i Peru?

Innehållsförteckning

Vad kallas invånare i Peru?

Vad kallas invånare i Peru?

Perus befolkning består till över 50 procent av indianer. Den största etniska gruppen är quechua, en grupp till vilken nära hälften av landets invånare räknas. En annan stor etnisk grupp är aymara. Perus indianska befolkning bor i huvudsak på höglandet och i landets bergstrakter vid Andernas sluttningar.

Vilka näringar finns i Peru?

Peru har stora mineraltillgångar och är en av världens ledande producenter av koppar, zink, silver och guld. Oljeproduktion förekommer sedan länge men under senare tid har naturgasen spelat en större roll. Både gruv- och oljenäringen orsakar svåra miljöproblem.

Vilket klimat har Peru?

Höglandet är fuktigt, med frekventa skyfall och kallare väder än resten av landet. På östra sidan av Anderna är klimatet tropiskt med hög temperatur och mycket nederbörd under regnperioden. Under de senaste tio åren har Perus klimat blivit onormalt mycket påverkat av väderfenomenet El Ninõ.

Vad tillverkas i Peru?

Sedan länge är gruvindustrin Perus viktigaste näringsgren och den sektor som vuxit snabbast under senare år. Tillverkningsindustrin omfattar produktion av fiskmjöl, förädling av jordbruksvaror samt framställning av läkemedel och textilier.

Har Peru en kust?

Peru är nästan tre gånger så stort som Sverige och den tredje största staten i Sydamerika. Bergskedjan Anderna sträcker sig från norr till söder och delar landet i tre geografiska zoner: kusten, höglandet och regnskogen. Klimatet varierar mycket mellan olika delar av landet.

Är Peru ett u land?

Peru är ett u-land. När man tittar på landets historia i texten från nationalencyklopedin, genom min intervju med en peruansk diplomat och artiklarna från massmedia ser man att landet har haft och har många stora inre konflikter och regeringsskiften.

Relaterade inlägg: